Preşedintele a promulgat legea privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine

1

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, anunță Administraţia Prezidenţială prin intermediul unui comunicat.

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, pe 6 iunie a.c., sesizările preşedintelui Klaus Iohannis asupra legii respective.

 

În sesizarea sa, preşedintele arăta că, pe 28 aprilie 2018, Parlamentul României i-a transmis spre promulgare legea, însă că prin conţinutul său actul normativ încalcă prevederile art. 1 alin. (5), ale art. 135, precum şi pe cele ale art. 148 alin. (2) şi (4) din Constituţie.

 

Preşedintele menţiona la acea vreme că „Schema de ajutor de stat prevăzută în (…) lege se notifică la Comisia Europeană de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; (2) În situaţia în care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat conţine prevederi noi sau diferite faţă de schema notificată, prevederile schemei de ajutor de stat se completează şi/sau se modifică în mod corespunzător”.

În acest context, preşedintele Iohannis sublinia că în domeniul ajutorului de stat şi al concurenţei, Comisia Europeană este singura instituţie care decide asupra compatibilităţii măsurii cu normele Uniunii Europene incidente.

Citește și Iohannis a promulgat ”Legea muntelui”

„Potrivit Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene, orice măsuri de ajutor de stat sunt supuse obligaţiei de notificare şi de obţinere a autorizării din partea Comisiei Europene, iar aceste măsuri nu pot fi puse în aplicare de către statele membre înainte de pronunţarea de către Comisie a unei decizii definitive”, indica Iohannis în sesizarea de neconstituţionalitate.

 

Iohannis arăta că simpla notificare a Comisiei Europene cu o schemă de ajutor de stat, aşa cum se prevede în legea criticată, nu echivalează cu încuviinţarea ei de către Comisie.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here