Fonduri europene: județul care a reușit să atragă peste 170 milioane euro

3

Conform raportului prezentat de Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR), județul Bistrița-Năsăud a reușit să atragă peste 170 milioane de euro prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Aproximativ 72% din aceste fonduri au fost direcționate către primăriile de comună.

Primăriile din acest județ au depus până în prezent 1.296 de cereri de finanțare, dintre care 1.279 au fost contractate. Fondurile europene au fost solicitate în special pentru dezvoltarea infrastructurii rurale de bază (rețea apa-canal, infrastructură rutieră, unități scolare, cămine culturale, drumuri agricole sau forestiere), pentru care a fost atrasă suma de 123,8 milioane de euro.

Citește și Hotărâre de Guvern: ajutor de minimis pentru apicultori – 50 de lei/familia de albine

Și tinerii fermieri au obținut un sprijin important prin PNDR 2014 – 2020. Conform raportului OJFIR, au fost depuse 626 de proiecte pentru măsura aferentă instalării tinerilor fermieri și 404 pentru sprijinirea fermelor mici, iar alocarea totală a fost de 31,3 milioane de euro.

Grupurile de acțiune locală (GAL) din cadrul județului au reușit să atragă aproximativ 13 milioane de euro, bani ce vor fi folosiți pentru implementarea acțiunilor și pentru acoperirea costurilor de functionare.

28 de beneficiari au reușit să atragă 12,7 milioane de euro

În ceea ce privește investițiile în domeniul privat, cele de tip agricol au avut 28 de beneficiari, care au obținut 12,7 milioane euro pentru achiziția de utilaje, modernizarea fermelor, înființarea unor ferme pomicole sau a unor unități de procesare a produselor agricole, iar investițiile de tip non-agricol din mediul rural au avut 104 beneficiari, care au atras 11,9 milioane euro pentru activități turistice, servicii sau activități meșteșugărești.

 

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here