Forestierii cred că trebuie să construim case din lemn / România Verde în 10 paşi

1
casa lemn
- Reclamă -

România are resursă, experienţă şi expertiză pentru a creşte piaţa construcţiilor din lemn, aşa cum se întâmplă în statele occidentale, iar acest lucru ar contribui substanţial la atingerea obiectivelor din Green Deal, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR).

Lemnul este singurul material structural durabil existent la nivel mondial care poate permite o decarbonizare substanţială a mediului construit. Este un material regenerabil natural care stochează carbonul şi înlocuieşte materialele produse cu consum intens de carbon – oţel, beton, material plastic. Producerea unei tone de ciment generează 1,25 tone de dioxid de carbon. Sectorul construcţiilor e responsabil pentru 40% din emisii de CO2 la nivel global.

Vezi și Guvernul plafonează la 500 de lei metrul cub de lemn de foc

Potrivit ASFOR, toate statele dezvoltate caută să folosească mai mult lemn în construcţii. Peste tot s-au schimbat normativele în construcţii, s-au intensificat cercetările, fabricile s-au dotat cu linii de producţie a lemnului pentru construcţii. Rezultatele sunt evidente – s-au construit şi se construiesc clădiri înalte din lemn în întreaga lume. La Viena s-a aprobat recent construirea unui cartier de clădiri din lemn.

„România este una din ţările care ar putea avea un cuvânt de spus în industria europeană a construcţiilor din lemn. Ar contribui puternic la decarbonare şi la schimbarea în bine a peisajului arhitectural. O casă de lemn realizată corect este ecologică şi sănătoasă. Mai mult, folosirea lemnului în construcţii stimulează gestionarea durabilă a pădurilor care duce la o creştere mai mare a fondului forestier. Contribuie la o economie circulară, deoarece produsele din lemn pot fi reutilizate, reciclate şi recuperate pentru energie cu emisii scăzute de carbon, la sfârşitul vieţii, precizează sursa citată.

România Verde în 10 paşi

În documentul său programatic, România Verde în 10 paşi, ASFOR a propus o serie de măsuri pentru a creşte utilizarea lemnului în construcţii: Programul „Construcţii din lemn” – autorităţile publice vor realiza case pasive din lemn şi vor folosi minimum 10% lemn în toate construcţiile realizate din fonduri publice; Programul „Casa din lemn” – persoanele fizice vor fi sprijinite financiar să realizeze construcţii din lemn; Programul „Construcţii din lemn pentru o economie verde” – persoanele juridice vor fi sprijinite pentru a realiza sedii, spaţii tehnice, spaţii pentru comerţ şi producţie din lemn; Reducerea cotei TVA pentru lemnul utilizat în construcţii la 5%.

- Reclamă -

Aceste măsuri, dublate de programe de investiţii atât în zona managementului pădurilor şi a exploatării forestiere, cât şi în dezvoltarea infrastructurii de producţie industrială ar contribui substanţial la dezvoltarea ţării şi atingerea obiectivelor asumate prin Green Deal.

„Este nevoie de sprijin pentru a dezvolta sectorul, pentru a face exploatările forestiere mai prietenoase cu mediul, pentru a îngriji pădurea aşa cum se cuvine şi pentru a pune lemn de calitate în piaţă. Pentru a arde etape de dezvoltare şi a ajunge la performanţele ţărilor dezvoltate, este nevoie de sprijin acum!”, se mai arată în comunicat.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.