Forestierii, scoşi în stradă de ‘’practicile dictatoriale’’ ale Romsilva

0
- Reclamă -

Peste 3.000 de lucrători forestieri și din industria mobilei au protestat astăzi la Guvern, nemulţumiţi de politica Romsilva, care a scumpit cu 300% preţul minim de pornire la licitaţiiile de vânzare a masei lemnoase.

Urmarea: vor fi închise numeroase fabrici şi vor rămâne fără locuri de muncă câteva mii de salariaţi. Manifestanţii au plecat mai repede de la protest decât era prevăzut,  mai ales că niciun oficial de rang înalt de la Guvern nu i-a băgat în seamă. Ei au promis însă că vor reveni cât de curând în Piaţa Victoriei dacă doleanţele lor nu vor fi luate în seamă, ba chiar mai mult, au anunţat că au în plan să treacă şi la alte forme de protest cum ar fi blocarea unor drumuri naţionale.

 „Vrem ca preţurile să revină la o normalitate, la cele care erau la finalul anului trecut, acum din cauza deciziei Romsilva de a creşte cu 300 la sută preţul minim de pornire la licitaţii, practic activitatea noastră este blocată” a declarat pentru MEDIAFAX, Ciprian Muscă, preşedintele Asociaţiei Forestierilor din Bucovina. Urmarea: foarte multe fabrici îşi vor închide porţile şi vor rmâne fără un loc de muncă mii de salariaţi.

Protestul a fost inițiat de către Asociația Forestieră Bucovina, care s+a bucurat de susţinerea mai multor asociaţii şi federaţii din sector + Asociației Forestierilor din România – ASFOR, Asociației Producătorilor de Mobilă din România, Federația Proprietarilor de Păduri  și Pășuni – Nostra Silva, Asociației Forestierilor Valea Someșului, Comunității Forestierilor- Fordaq, Asociației Forestierilor și Producătorilor de Mobila “Mureșul”, Asociației Forestiere Valea Bistriței, a industriei și sectorului producătorilor de mobilă.

 De ce se plâng protestatarii

Asociaţia Forestierilor din România a atras recent atenţia că relația dintre RNP Romsilva și agenții economici din exploatări forestiere, industria de prelucrare a lemnului și industria mobilei a devenit foarte tensionată ca urmare a modului dictatorial prin care RNP Romsilva impune în mod unilateral agenților economici condiții greu de suportat.

- Reclamă -

“RNP Romsilva nu respectă un act normativ în vigoare, respectiv HG nr.924/11.11.2015, prin care a fost aprobat Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din proprietatea publică a statului.

Contractul cadru de furnizare masă lemnoasă conține clauze abuzive, unilateral stabilite, fără consultarea partenerilor comerciali. Propunerile formulate de aceștia către RNP Romsilva privind unele modificări nu au fost luate în considerare.

În mod eronat, Decizia nr. 691/12.11.2015 privind stabilirea nivelului de piață a prețurilor de referință a fost fundamentată de RNP Romsilva pe nivelul prețurilor de adjudecare de la licitațiile desfășurate în perioada anterioară, neținând seama de recomandările autorităților competente ale statului. În plus, începând cu acest an coaja lemnului de lucru a fost cuprinsă în volumul de masă lemnoasă licitat și plătită la aceeași valoare cu lemnul de lucru, deși prețul de referință al acesteia este de sute de ori mai mic.

În continuarea acestei atitudini, chiar unii directori de Direcții Silvice județene exercită presiuni asupra agenților economici din exploatări forestiere sau desfășoară licitații fără respectarea legislației, pentru a determina agenții economici să oferteze, deși aceștia își dau seama că prețurile de pornire sunt nesustenabile.

Ca urmare a solicitărilor primite din partea miilor de agenți economici nemulțumiți de situația creată de RNP Romsilva și care își văd puse în pericol societățile comerciale pe care le reprezintă și zecile de mii de locuri de muncă pe care acestea le asigură, cu precădere în mediul rural, în data de 26.01.2016, începând cu ora 11:00 se va desfășura în Piața Victoriei din București un miting de protest prin care dorim să atragem atenția Guvernului României pentru a interveni în deblocarea unei situații fără precedent și deosebit de gravă ce afectează atât agenții economici din exploatări forestiere, industrializarea lemnului, industria mobilei, industria construcțiilor, dar și pădurea însăși”, se arată în comunicatul Asociaţiei Forestierilor din România.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.