Glifosatul, aprobat pentru încă cinci ani

1
- Reclamă -

Țările europene au reaprobat ca fermierii să folosească glifosatul pentru combaterea buruienilor timp de încă cinci ani, cu aproape trei săptămâni înainte de expirarea licenței actuale, anunţă LAPAR. Decizia, aparent neaşteptată, se datorează faptului că surprinzător patru state membre ale UE și-au schimbat votul pentru a aproba pesticidul atât de popular în rândul fermierilor, dar controversat de ONG-urile de mediu, într-o ședință a Comitetului pentru plante, animale, alimentație și hrană pentru sănătate luni.

Toate cele patru țări s-au abținut de la votul din 9 noiembrie, care a blocat orice decizie la acel moment. Chiar și cu aprobarea de luni, țările UE sunt în continuare libere să interzică produsele chimice pe plan intern.

În cadrul şedinţei de luni au existat 18 voturi pentru aprobare, nouă voturi împotrivă și o abținere, potrivit unor surse apropiate UE. Pentru a trece, era necesar ca 55% din țările care reprezintă 65% din populația UE să-şi exprime în sens pozitiv opţiunea. Puțini sunt cei care se așteptau să se ajungă la un acord luni în cadrul comisiei de apel, deoarece prea multe tari s-au abținut în trecut. Omisiunea de a ajunge la o decizie luni ar fi obligat colegiul european de comisari să facă această alegere. Guvernele naționale au folosit abțineri pentru a evita luarea deciziilor privind produsele sensibile, cum ar fi organismele modificate genetic, de cel puțin 17 ori în ultimii trei ani. Comisia a propus noi reguli pentru a evita acest tip de impas în viitor.

Citește despre Tomatele cu pesticide, aduse din Iordania

Fermierii români au solicitat de nenumărate ori prelungirea termenului de folosire a glifosatului, în caz contrar fiind practic imposibilă realizarea unor culturi importante, cum ar fi porumbul, de exemplu.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.