Laurenţiu Baciu, LAPAR: 2017 a fost un an bunişor pentru producătorii de cereale

0

Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, spune că 2017 a fost un an “bunişor” pentru agricultorii români. Nu este neapărat însă un motiv să ne bucurăm, pentru că suntem departe de producţiile pe care ar putea să le dea terenurile din România, dacă nu cumva la jumătate faţă de potenţial. Un lucru este sigur, însă, producţiile bune la porumb şi grâu nu au trecut neobservate peste graniţe, mai ales la principalii noştri concurenţi pe aceste pieţe.

“Nu trebuie să ne bucurăm prea mult, pentru că pământul nostru este la jumătate din ce poate da. Aşa că mai este mult până departe, este adevărat că la unele specii cum ar fi porumb şi grâu, în special s-a ajuns la producţii care i-au făcut pe europeni să-şi facă griji, mai ales la porumb. Acum 20 de ani nu puteai să te gândeşti la 7-800 de tone/ha ca acum, cu tehnologie şi ştiinţă”, a declarat Laurențiu Baciu în cadrul conferinţei organizate de BusinessMark.

Citește: Studiu: în România sunt peste 39 de mii de copii în afara sistemului de educație

Despre anul agricol istoric a vorbit de nenumărate ori şi ministrul Agriculturii Petre Daea, care susţine că au fost obţinute cele mai mari producţii la nu mai puţin de nouă culturi. Dacă şi preţurile ar fi pe măsură, atunci şi fermierii ar avea motive să fie mândri…..Din păcate însă, acestea s-au redus semnificativ, ba chiar la jumătate faţă de acum 10 ani, de exemplu.

”Dacă producţia din acest an a crescut cu 40-50% poate faţă de cea din 2010, nu înseamnă că profitabilitatea s-a mărit în acelaşi ritm. Cauza este concurenţa de pe piaţă, care a dus la scăderea preţului într-un mod dramatic. Fiecare judecă problema din punctul lui de vedere, cumpărătorul îl judecă ca o facilitate, iar pentru noi este aproape o dramă. Dacă în 2010 preţul unei tone de grâu era de 1.200 lei, acum cred că este aproape la jumate”, a declarat Alexandru Gheorghe, administratorul companiei Somalex din judeţul Ialomiţa, care administrează circa 3.400 ha de teren agricol.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here