Bani pentru fermele mici. 126 milioane de euro pentru circa 350 de fermieri

0
FEI-bani-fermieri-romani
- Reclamă -

Fondul European de Investiții (FEI) și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale au semnat primul Acord de finanțare pentru a veni în sprijinul fermierilor din România, prin intermediul unui instrument financiar. Acesta este prevăzut în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și este finanțat, atât prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cât și din resurse naționale. Împreună cu resursele financiare alocate de către intermediarii financiari selectați, se așteaptă ca facilitatea să genereze cel puțin 126 milioane euro în finanțări noi acordate beneficiarilor eligibili. 

Mandatul va permite FEI implementarea unui nou produs de creditare cu partajarea riscului care va reduce semnificativ ratele dobânzilor şi va îmbunătăți cerințele de garantare a împrumuturilor acordate întreprinderilor active în sectorul agricol. Banii vor fi alocaţi pentru susținerea investițiilor și cheltuielilor de capital ale fermelor mici şi ale întreprinderilor active în domeniul agriculturii, precum și cofinanțarea granturilor din agricultură.

„Acordul de finanțare este susținut 70% din fonduri europene și 30% din contribuția băncilor, care va fi supusă rigorilor bancare de credite și comisioane. Este un mecanism ușor de accesat, dar cu rigoare în implementarea lui, motiv pentru care, în etapa următoare, se vor construi structuri care să urmărească îndeaproape implementarea acestui mecanism”, a precizat  ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, cu prilejul semnării acestui acord.

Citește și:  Laurenţiu Baciu, LAPAR: 2017 a fost un an bunişor pentru producătorii de cereale

 

Din totalul împrumutului, circa 93,8 milioane de euro vor veni prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, iar diferența va fi asigurată de instituțiile financiare selectate. Valoarea maximă a unui credit va fi de un milion de euro, iar rata dobânzii va fi 0% pentru contribuția PNDR reprezentând maximum 70% din credit, iar pentru contribuția instituțiilor financiare rata dobânzii va fi conform propriei politici de creditare.

“Fermierii iau împrumut în monedă locală, în lei, ca să nu îi expunem la riscurile diferențelor de curs valutar. Estimăm că prin aceste program vom ajunge la cel puțin 350 de fermieri și când vor lua aceste împrumuturi ne așteptăm să le ia cu o reducere a dobânzii de cel puțin 50%. Am vrut să combinăm împrumuturile cu granturile la solicitarea ministrului Agriculturii și rezultatele răspund tuturor necesităților realizate în analiza noastră ex-ante. Avem o experiență de 10 ani de de colaborare cu instituțiile bancare românești și mă bucur că aceasta o putem transfera în sectorul agriculturii. Pe lângă faptul că ajutăm fermierii români, ajutăm și România pentru viitoarea programare financiară”, a spus Hubert Cottogni, director în cadrul FEI.

- Reclamă -

Instrumentul se adresează cu prioritate fermelor mici și celor care fac investiții până în 50.000 de euro.

„În România, riscurile asociate agriculturii sunt foarte mari și au un impact asupra dobânzii și asupra garanțiilor care se cer pentru un credit. De aceea, acest instrument de partajare a riscului este așteptat cu interes de fermieri, de procesatorii români și de IMM-uri. Prin acest instrument vor avea acces la finanțare așa cum se prevede în PNDR. În acest fel fermierii, antreprenorii, operatorii din agricultură și mediul rural vor putea fi mai competitivi și se vor putea bucura de condiții de competitivitate egală cu alte sectoare care beneficiază de acces la creditare”, a afirmat Maria Gafo Gomez Zamalloa, șef adjunct de unitate în cadrul Comisiei Europene, DG Agri.

FEI urmează să lanseze un Apel pentru Expresii de Interes adresat intermediarilor financiari care oferă finanțare fermierilor din România. După primirea aplicațiilor și parcurgerea unui proces de evaluare a acestora, FEI va selecta intermediarii financiari care urmează să pună la dispoziție finanțarea necesară fermierilor și întreprinderilor agricole din România. Fondul European de Investiții este parte a Grupului BEI și este o instituție specializată în finanțarea de risc pentru IMM- uri. FEI creează și dezvoltă instrumente de capital de risc și de creștere, garanții și microfinanțare care țintesc în mod specific acest segment al pieței. FEI sprijină obiectivele UE prin favorizarea inovării, a cercetării și dezvoltării, a antreprenoriatului și a creării de noi locuri de muncă.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.