Greenpeace cere interdicția totală a neonicotinoidelor

0
neonicotinoide
- Reclamă -

O anchetă realizată la cererea ONG pune din nou în evidență riscurile pe care le reprezintă neonicotinoidele pentru polenizatori. La solicitarea Greenpeace, oamenii de știință de la Universitatea Sussex (Marea Britanie) au realizat o evaluare a studiilor științifice publicate începând cu 2013 cu privire la impactul neonicotinedoidelor  asupra polenizatorilor și a mediului.

Oamenii de știință au tras concluzia că insecticidele prezintă un risc similar – de văzut cazul albinelor sălbatice și domestice. La acest moment, un raport EFSA a scos în evidență riscurile pe care le prezintă trei molecule (clotianidina, imidaclopridul și tiametoxamul) asupra albinelor. Urmare a acestui studiu, cele trei substanțe au fost interzise parțial în UE, potrivit France Agricole.

Efectele asupra albinelor sălbatice

După studiul din 2013, au mai apărut și altele, vizate fiind efectele asupra păsărilor, bondarilor și albinelor sălbatice. Raportul Greenpeace identifică noi riscuri determinate de expunerea insectelor la neonicotinoidele prezente pe plantele sălbatice, iar numeroase studii au arătat că plantele absorb o cantiate importantă de neonicotinoide, substanțe care se regăsesc în polen, nectar și frunze, după cum se arată în raport.

Efectele subletale ale neonicotinoidelor asupra albinelor sălbatice, puțin  cunoscute în 2013, au fost apoi studiate: anumite studii realizate în laboratoare și care au utilizat concentrații de neonicotinoide similare celor utilizate pe câmpuri au pus în evidență efectele negative cu privire la capacitatea de căutare a hranei și starea de sănătate a albinelor. Oamenii de știință anglo-saxoni au tras concluzia că riscul reprezentat de această cale de expunere este superior celui identificat în 2013.

La nivel european, Franța și-a exprimat intenția de a interzice neonicotinoidele începând cu 2018, cu derogări până în 2010. În ceea ce ne privește, fermierii români și-au exprimat de mai multe ori nemulțumirea față de o eventuală astfel de decizie, care le-ar afecta serios activitatea.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.