Nicolae Sitaru: „Nu este greu să dublăm media la hectar la porumb”

0
nicolae-sitaru-appr-prețuri
- Reclamă -

România deține cea mai mare suprafață cultivată cu porumb în UE, circa 2,6 milioane de hectare, fiind urmată de Franța cu aproximativ un milion de hectare, care ocupă însă prima poziție la volum, datorită productivității mai mari.

Producătorii români spun însă că situația ar putea să se schimbe semnificativ în doar câțiva ani, pentru că se poate ajunge cu ușurință la o medie de 6 tone/ha și de ce nu, chiar 8 tone/ha, după cum declară membrii Asociației Producătorilor de Porumb din România, organizație care și-a ales consiliul director în luna decembrie.

“Când vom avea viitoarele alegeri, peste 4 ani, sperăm să putem vorbi de o medie nu de 4 to/ha la porumb ca acum, măcar de 6 tone, cu toate că n-ar fi greu să ajungem chiar la 8 to/ha. Am curaj să pun pariu cu oricine că media fermierilor din asociatie este la nivelul celei din țările vestice”, a declarat Nicolae Sitaru, membru fondator al APPR la reuniunea din decembrie.

Ce e APPR?

Fondată în urmă cu circa șase ani, APPR are ca obiectiv creșterea producției de porumb în România, lucru perfect realizabil de altfel.

“Tare mi-aș dori să vorbim de producții mult mai mari, rolul principal al Asociației Producătorilor de Porumb este să ne învețe ce hibrizi să cultivăm, când să îi cultivăm, cu ce tehnologii, astfel încât producția de porumb să crească în avantajul tuturor, al fermierilor și al bunăstării familiilor lor, în avantajul țăriii pentru că ar putea exporta mai mult, ar produce carne de porc mai multă și nu numai”, a declarat Sitaru.

Opinia lui Nicolae Sitaru cu privire la potențialul acestei culturi în România este suținută și de Adrian Mocanu, un cunoscut fermier din Prahova, ales în conducerea APPR.

- Reclamă -

Nicolae Sitaru: „România poate și trebuie să producă 40 milioane de tone de porumb”

“În doi ani sper să devenim principalii producători de porumb ai UE. Fac pariu cu oricine că se va întâmpla….Iar în patru ani îmi doresc să fim mai deștepți, mai bine intenționați, cu dorință mai mare de unire, pentru că va fi în interesul nostru să fim mai uniți“, a mai afirmat Mocanu.

Recolta de porumb boabe din acest an, era estimată în noiembrie la 8,47 de milioane de tone, în scădere ușoară față de 2015, cu doar 5,6%, în pofida secetei înregistrate în vară, potrivit datelor operative ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.