Lucian Buzdugan, IMB: După criza alimentară și a apei, vine cea a fosforului

0
- Reclamă -

Lucian Buzdugan, președintele companiei Agricost care se ocupă de administrarea IMB (Insula Mare a Brăilei), cea mai mare exploatație agricolă din România, atrage atenția că țara noastră s-ar putea confrunta cu o nouă criză, după cea a alimentelor sau a apei. Este vorba de criza fosforului, în condițiile în care circa 60% din suprafața agricolă este slab aprovizionată cu această  substanță.

Mai precis, avem de-a face cu un conținut mai mic de 18 miligrame de fosfor la kilogramul de sol, un nivel nu doar foarte scăzut, ci și de-a dreptul alarmant. Spre comparație, următoarea țară care se confruntă cu această situație, are afectate undeva la 30% din soluri.

‘’Suntem într-o situație gravă și acum cât mai există fosfor în lume trebuie găsite niște soluții să ne refacem nivelul de fertilitate a solului în ceea ce priveşte fosforul’’, a atras atenția Lucian Buzdugan, președintele Agricost,  la congresul Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), desfășurat în luna decembrie la București.

Soluții pentru criza fosforului

Lucian Buzdugan care este un specialist apreciat –  are și un doctorat în agronomie – de către oamenii din domeniu, vine și cu soluții pentru a remedia situația.

Citeşte şi: Nicolae Sitaru: „Nu este greu să dublăm media la hectar la porumb”

‘’În zonele noastre din sud – est este calciu mult, el se insolubilizează foarte ușor trecând în forma de fosfat tricalcic care nu poate fi luat de către  plantă. Va trebui să găsim soluții pentru a mări acest grad de utilizare a lui din doze cât mai reduse si dau un exemplu, administrarea lor o dată cu semănatul, un lucru care nu este tocmai ușor, având în vedere că trebuie incorporate la o adâncime și mai mare’’, a mai afirmat Buzdugan.

Sursă foto: www.recolta.eu

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.