Gripa aviară în apropiere de granițele României

0
- Reclamă -

Ungaria a notificat Comisia Europeană, în 18 ianuarie, cu privire la apariţia unui focar primar de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, situat la mai puţin de 10 km de graniţa de vest a României, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

 

„Focarul a fost confirmat într-o fermă comercială de raţe, situată lângă localitatea Csengerujfalu din judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg. Efectivul afectat este de 37.462 de păsări. Autorităţile maghiare au iniţiat măsurile de urgenţă, înclusiv uciderea întregului efectiv de păsări şi implementarea conformă a zonelor de protecţie (3 km) şi supraveghere (10 km), aferente noului focar”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, zona de supraveghere (10 km) stabilită ca urmare a depistării acestui focar de gripă aviară include 8 localităţi din judeţul Satu Mare, respectiv Boghiş, Domăneşti, Dacia, Dara, Doba, Oar, Paulian şi Traian.

Prin urmare, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare a întreprins unele măsuri. Astfel, s-a întocmit un plan privind instituirea măsurilor din zona de supraveghere institută în jurul focarului şi s-a trimis la Centrul Local de Combatere a Bolilor spre aprobare. De asemenea, s-a dispus efectuarea recensământului şi examinarea clinică a păsărilor din exploataţiile cu palmipede, galinacee şi altele.

11 din cele 27 de state membre ale UE au înregistrat scădere a valorii producţiei agricole

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.