Domeniile Avereşti merg pe extinderea suprafeței de viță-de-vie deținută în 2022

0
domeniile averesti
domeniile Averești
- Reclamă -

Rareş Florea, CEO al Domeniile Avereşti, susţine că există apetit pentru investiţii în 2022, în special pentru a cumpăra teren pentru extindere, compania cultivând în prezent o suprafaţă de 650 de hectare cu viţă-de-vie situată în județul Vaslui.

„Am inaugurat anul acesta o cramă ultra modernă în valoare de peste 7 milioane de euro, plus TVA, iar strugurii culeşi anul acesta vor fi procesaţi acolo. Noi vom investi în continuare şi ne uităm să achiziţionăm şi mai mult teren în zonă şi să ne modernizăm”, a spus Rareş Florea pentru ZF.

Vezi și Cele mai rezistente soiuri de viță de vie

Domeniile Avereşti are o capacitate de producţie de 3,5 milioane de litri de vin, din informaţiile furnizate anterior pentru ZF de reprezentanţii companiei.

Banii vin din vânzarea Agricost

Banii provin din tranzacţia pe care a încheiat-o Constantin Duluţe în 2018 cu arabii de la Al Dahra, care i-au plătit atunci peste 200 de milioane de euro pentru Agricost, cea mai mare fermă de cereale şi oleaginoase din România după suprafaţa cultivată, aflată în Insula Mare a Brăilei.

Duluţe a ieşit din piaţa cerealelor, focusându-se pe vechea sa pasiune pentru vin.

Antreprenorul începuse să investească în acest domeniu încă din 2007 ca un hobby, iar până în 2020, investiţiile sale în industria vinului s-au ridicat la 25 de mi­lioane de euro.

- Reclamă -

Acesta menţiona anul trecut că îşi doreşte ca toţi banii încasaţi din tranzacţia cu Agricost să-i investească în România, precizând că nu vrea să se mute din ţară. Astfel, chiar înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19 în România, la finalul lunii februarie 2020, Duluţe a cum­părat fostului combinat de vi­nificaţie de la Huşi pentru 2 milioane euro, ajungând astfel o capacitate de producţie de peste 10 milioane de litri de vin. Acesta se află încă în proces de modernizare potrivit lui Rareş Florea. La momentul tranzacţiei, Duluţe afirma că îi plac provocările şi în fiecare an investeşte, subliniind că este un antreprenor optimist şi crede că dacă respecţi regulile, vin rezultatele.

Cum a fost 2021 pentru Domeniile Avereşti

„Anul 2021 a fost foarte interesant şi, dacă vreţi, ca un montagne russe în domeniul vinului. (…) Acum este cerere mare pentru că au loc evenimente publice şi private şi am început să livrăm în piaţă vin din 2021 şi, de exemplu, pentru ca tirul să ajungă în Spania, unde avem cel mai mare client de export, este o provocare. În Anglia am reuşit să livrăm, în Olanda şi Italia nu ne-am încadrat, pentru că este foarte multă muncă într-o unitate de timp scurtă”, a menţionat Rareş Florea.

Compania vinde în peste 15 ţări, în UE şi în afara sa, iar Duluţe îşi propune ca în câţiva ani exportul să însemne 50% din vânzări.

Domeniile Avereşti livrează mare parte din vin cu propria flotă de maşini, astfel că provocarea cea mai mare este de ordin logistic. Cererea, de-a lungul anului dar şi în prezent, spune Florea, a fost mai mare pentru produsele cele mai ieftine şi pentru cele mai scumpe. „Vânzările pentru produsele noastre cele premium au crescut de 5-6 ori, iar la produsul nostru tractor am rămas out of stock în luna mai.”

CEO-ul spune că 2021 a fost un an mai bun ca producţie decât 2020, dar mai slab decât 2019, iar ca vânzări a fost un an foarte bun.

Vezi și Domeniile Ostrov, struguri mai puțini, vin mai bun în 2020

„A fost un an în care platformele online au crescut foarte mult şi cred că nu este magazin de vinuri din România cu care să nu lucrăm, direct sau prin distribuitori. Din estimările noastre, online-ul reprezintă 5-7% din vânzările totale, care înseamnă ca valoare un sfert de milion de euro, pentru că cifra noastră de afaceri este de 5 milioane de euro”, a completat Rareş Florea.

Anul acesta a contat să fii plasat unde trebuie, pentru că preţurile au suferit modificări, din cauza valurilor de scumpiri la materii prime şi utilităţi, iar consumatorul a fost mai atent la ce produse pune în coşul de cumpărături.

„Am mărit preţurile vinurilor de trei ori anul acesta. În primul rând, a venit celebra scumpire a energiei, apoi a fost cunoscutul faliment din asigurări, care a dus preţurile asigurărilor în sus, iar noi avem propria flotă de livrare, apoi preţul motorinei şi benzinei a crescut, de asemnea, şi noi în acest an am recoltat peste 50% din struguri mecanic, cu utilaje, ulterior a crescut preţul sticlei, al dopurilor şi cartonul s-a scumpit de trei ori, etichetele, la fel. Încă mai aşteptăm scumpiri în ianuarie – februarie”, a mai spus Florea.

2022 va fi mai bine, precizând că businessul pe care-l reprezintă va miza pe calitatea produselor şi promovarea lor, astfel încât să le recunoască mai bine clienţii.

„În Polonia, consumatorul schimbă repede producătorul pentru preţ, chiar şi pentru un zlot, dar consumatorul român rămâne fidel, chiar dacă măreşti preţul cu un leu, doi sau trei, dacă tu ca producător ai un preţ competitiv”, a conchis Rareş Florea.

vin vita de vie averesti

Despre Domeniile Averești

Ne concentrăm pe moștenirea românească, pe soiuri de seamă iubite din țara noastră – Busuioaca de Bohotin, Zghihara de Huşi, Feteasca Albă, Regală şi Neagră, dar punem în valoare și strugurii internaționali care cresc frumos pe sol de Huși.

Prin dedicarea noastră, ne dorim să ridicăm pe cele mai înalte trepte vinurile Podgoriei Huși, oferind consumatorilor tot ce este mai bun din strugurii nobili. Suntem încurajați de aprecierea românilor față de vinurile autohtone, un lucru foarte bun care denotă că perseverența și pasiunea pusă în acest frumos domeniu viticol, se reflectă în calitatea vinurilor de la Domeniile Averești, iar rezultatul nu a dezamăgit.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.