Guvernul a aprobat cuantumul per hectar al plăţilor unice

0
APIA - bunăstarea animalelor

Guvernul a aprobat în şedinţa , printr-o hotărâre, cuantumul per hectar al plăţilor unice pe suprafaţă şi plafonul pentru sprijin cuplat la ovine/caprine pentru anul 2021.

 

„În şedinţa Guvernului  a fost aprobată Hotărârea privind stabilirea pentru anul 2021 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri şi a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine.”, se menţionează în comunicat.

Astfel, prin acest act normativ se aprobă cuantumurile pentru plăţile directe în sectorul vegetal, pentru anul de cerere 2021, respectiv schema de plată unică pe suprafaţă: 95,4751 euro/ha, precum şi plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha şi 5 ha, inclusiv 5,0 euro/ha şi, peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv: 48,1457 euro/ha. Totodată, s-a aprobat plata pentru înverzire, respectiv 57,8931 euro/ha şi plata pentru tinerii fermieri: 40,4514 euro/ha.

De asemenea, a fost aprobat plafonul de 71.300.000 euro aferent plăţii directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine pentru anul 2021.

Cuantumurile unitare se calculează de către APIA, prin raportarea plafoanelor la efectivul de animale eligibile, după caz, iar cuantumul estimat este de 16,55 euro cap ovină/caprină.

„Începând cu data de 18 octombrie 2021 (luni) Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură poate acorda plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal şi zootehnic într-un procent de maximum 70%, cu condiţia să nu fie periclitată buna gestiune financiară şi îndeplinirea cerinţei referitoare la un nivel de asigurare suficient.”, se mai precizează în comunicat.

Sumele necesare pentru aplicarea plăţilor directe în sectorul vegetal şi a schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine ca forme de sprijin financiar aferente Fondului European de Garantare Agricolă se asigură din prevederile bugetare aprobate MADR pentru anii 2021 şi 2022.

Potrivit sursei citate, beneficiarii acestor forme de sprijin sunt peste 800.000 fermieri.

Ultima zi pentru depunerea cererilor

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here