Guvernul ungar reununță la plafonarea preţurilor alimentelor de bază

2
dublu-standard-alimente

Guvernul ungar reununță la plafonarea preţurilor alimentelor de bază începând cu data de 1 august 2023. Măsura a fost luată cu 16 luni în urmă și a ridicat prețul alimentelor, iar,  în paralel, a ”ordonat” retailerilor să introducă reduceri mai mari de preţuri la anumite produse alimentare, a declarat joi Gergely Gulyas, directorul de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, transmite Reuters.

Surprinzător, dar Guvernul PSD-PNL Ciolacu vrea să introducă această măsură, chiar se laudă cu ea. La discuțiile pe care Ciolacu le-a avut cu retailerii, acesta l-a adus cu el pe fostul ministru al agriculturii, Chesnoiu, acuzat de DNA pentru trafic de influență.

Adrian Chesnoiu a făcut tarfic de influență pentru o cunoștință a actualului ministru Petre Daea alias ”Nea Petrică”

În prezent, Ungaria înregistrează cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană, chiar dacă rata anuală a scăzut în mai pentru a patra lună consecutivă, până la 21,5%. Comparativ, inflaţia medie anuală în UE a fost de 7,1% în luna mai.

Într-o conferinţă de presă organizată joi, Gergely Gulyas a spus că rata anuală a inflaţiei ar putea încetini până la 15% în luna august şi o inflaţie de o singură cifră este posibilă înainte de sfârşitul anului.

„Procesul de dezinflaţie se va accelera la toamnă”, a apreciat Gergely Gulyas.

În luna februarie 2022, Executivul de la Budapesta a impus un preţ maximal la lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc şi de pui, în încercarea de a proteja gospodăriile de creşterea costurilor, iar ulterior au fost plafonate şi preţurile la carburanţi şi ratele la creditele ipotecare. În pofida plafonării, inflaţia preţurilor alimentare în Ungaria a ajuns la 44,8% în luna decembrie a anului trecut.

Pentru a frâna creşterea preţurilor, Guvernul condus de premierul Viktor Orban a ordonat şi marilor retaileri să introducă reduceri obligatorii de preţuri la alimente.

Joi, Gergely Gulyas a spus că, începând de la 1 august, discounturile obligatorii la anumite produse alimentare pe care retailerii vor trebui să le introducă vor fi majorate, de la 10% până la 15%, adăugând că produsele ale căror preţuri au fost până acum controlate vor fi incluse în acest program.

2 comentarii

  1. […] Guvernul ungar reununță la plafonarea preţurilor alimentelor de bază începând cu data de 1 august 2023. Măsura a fost luată cu 16 luni în urmă și a ridicat prețul alimentelor, iar,  în paralel, a ”ordonat” retailerilor să introducă reduceri mai mari de preţuri la anumite… Cititi mai multe aici: Guvernul ungar reununță la plafonarea preţurilor alimentelor de bază […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here