Nicușor Șerban: „Importăm lapte la greu, din cauza productivității foarte mici”

0
importam-lapte-vaca
- Reclamă -

Nicușor Șerban, administratorul Agroserv Măriuța, un cunoscut fermier din județul Călărași spune că în ciuda faptului că România deține 6% din numărul de vaci din Europa, producția de lapte are o pondere de  doar 0,6%, conform statisticilor europene. Motivul este productivitatea foarte scăzută în fermele din țarz noastră.

“Avem loc să ne dezvoltăm foarte mult în ceea ce privește productivitatea, media de producție în România pe lactație standard 350 de zile este undeva la 4 tone. La Asociația Holstein.ro majoritatea fermelor ne ducem cu producția la 10-11 tone pe lactație încheiată. Deci, se poate, cu performanță, cu tehnologie și  cu specialiști. Să recunoaștem însă că nu este foarte ușor să faci 11.000 de litri de lapte. Dacă vom coninua să privim creșterea vacilor ca în timpurile străvechi cu vaca pe marginea șanțului sau pe păsune vom avea o mare surpriză să cumpărăm și să consumăm lapte și produse lactate făcute de alții. Ori facem performanță de la A la Z, ori ne împăcăm cu gândul că mâncăm brânză adusă din Bulgaria”, a declarat Nicușor Șerban în cadrul Galei Top Agribusiness, eveniment organizat de USAMV.

El dă și un sfat tinerilor fermieri aflați la început de drum:  să dezvolte o exploatație zootehnică pe  lângă producția vegetală (care poate fi pe 200, 300 sau 1.000 ha). Cu alte cuvinte, producția vegetală și zootehnia trebuie să meargă în paralel, pentru că sunt ani în care cultura mare aduce mai mult decât cea zootehnică, dar trebuie reținut că aceasta din urmă este cea care dă siguranța și stabilitatea.

Oricum, se poate obține profit fără să ai pământ, iar exemplul este Israelul, țara cu cea mai mare producție de lapte din lume. În ceea ce ne privește, fermierii români ar trebui să se uite și spre creșterea vacilor de carne, un sector în care avem un potențial fantastic.

Văcar din Sibiu: Fără subvenția pentru bovine, nu rezistăm pe piață

România are un potențial fantastic pentru creșterea vacilor de carne. Pentru a face lapte care să asigure consumul intern și să mai vindem și în afară nu ne trebuie mai mult de 400.000 de vaci cu lapte, restul până la 10 milioane am putea avea vacă de carne. România poate să producă carne cu costuri extrem de mici pentru că avem pășunile montane și cele din zona de deal. Țara noastră ar putea să devină un mare exportator de carne de vită”, a mai afirmat Șerban.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.