În loc să cumpere terenuri, fermierii români le vând cu 7.000 euro hectarul ca să facă rost de bani

3
- Reclamă -

Un cunoscut fermier român din partea de Vest a țării spune că a încercat în zadar în urmă cu un an să obțină bani de la bănci pentru a cumpăra terenuri agricole. După ce a bătut pe la mai multe uși, fără succes însă, pentru că n-a putut obține garanții decât pentru o treime din suma de care avea nevoie, s-a lăsat păgubaș, ba mai mult, a ajuns chiar în situația să vândă el terenuri pentru a face rost de bani. Și aceasta în condițiile în care subvențiile de la APIA întârzie foarte mult, iar fermierii nu mai știu de unde să facă rost de bani pentru a se ocupa de culturile agricole.

‘’Am vrut și eu să cumpăr pământ anul trecut, n-am putut să obțin garanții decât de 2.700 de euro pe hectar, de unde să iau diferența până la 7.000 de euro. Cu ce să garantez la bancă? Mai alalteieri am vândut 160 de hectare de pământ la un neamț cu 7.000 de euro hectarul’’, a declarat Viorel Matei la o conferință pe teme de agricultură.

Nu doar garanțiile sunt o mare problemă pentru agricultori, ci și dobânzile pe care trebuie să le plătească când iau credite, cu mult mai mari față de cele practicate în statele occidentale, se mai plânge Matei.

Donațiile, noua forma de acaparare a pământurilor de către străini

Și Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, declară că achiziția terenurilor de către străini este o mare problemă, dat fiind mărimea suprafelor pe care aceștia le dețin. De au ajuns să folosească tot felul de tertipuri pentru a cumpăra pământuri.

“Mai nou, te faci rudă cu strănul și îi lași o donație. E o situație gravă, străinul nu pleacă cu pământul, dar pleacă cu ce se află pe el. S-a ajuns ca 30-45% din suprafața României să fie cumpărată deja”, a declarat Baciu.

- Reclamă -

Potrivit datelor Fondului de Garantare a Creditului Rural, până în prezent doar un număr de 103 fermieri români au apelat la garanțiile oferite de fond pentru a putea să achiziționeze terenuri agricole. Un număr foarte mic, iar cam la fel sunt și suprafețele.

- Reclamă -

3 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.