Înapoi la carul cu boi

0
arat cu boi
Vedic Eco Village
- Reclamă -

Lipsa motorinei a făcut ca un fermier să renunțe la tractorul său și să apeleze la carul cu boi.

Situația reflectă, în realitate, problemele economice semnificative cu care se confruntă Venezuela în ultima perioadă.

„Ne-am reîntors cu câteva secole în urmă”, a declarat Alfonso Morales, un tânăr agricultor de numai 28 de ani, din statul Merida, situat în estul Venezuelei, citat de AFP și preluat de France24. „Aratul cu carul cu boi a unui hectar de teren îmi consumă cam trei sau patru zile de muncă, în timp ce munca cu tractorul îmi ia doar cinci ore.”

Problemele economice cu care se confruntă această ţară, agravate de sancţiunile economice americane, au condus la o penurie de motorină, o situaţie mai gravă înregistrându-se în interiorul ţării decât în capitala Caracas.

De altfel, situaţia este una paradoxală, având în vedere că Venezuela deţine unele dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume şi, la un moment dat, producea până la 3,3 milioane de barili de ţiţei pe zi.

La momentul actual, producţia de petrol este de aproximativ 500.000 de barili pe zi. Proasta gestionare, corupţia şi sancţiunile impuse de SUA, care încearcă să-l înlăture de la putere pe preşedintele socialist Nicolas Maduro, au încetinit şi chiar paralizat activitatea rafinăriilor locale şi complică importurile.

Prăbușire totală a sistemului agricol

Tractoare, semănătoare, pompe de irigaţie, camioane, generatoare de electricitate în regiunile unde întreruperile în alimentarea cu curent sunt frecvente, întreg sectorul agricol trebuie să facă faţă penuriei de motorină care afectează de asemenea şi viaţa de zi cu zi (transporturi, distribuţie etc.).

- Reclamă -

Actorii din acest sector se tem de o prăbuşire totală a sistemului agricol şi de o pierdere a recoltelor, întârzieri sau absenţa semănăturilor, dificultăţi în producţia de carne, ouă şi lapte.

Confederaţia Producătorilor Agricoli din Venezuela (Fedeagro) estimează că există un deficit de 30% la seminţele de fasole neagră (un aliment de bază în această ţară), că 13.500 de hectare din toate culturile nu au fost recoltate la timp din lipsă de combustibil şi că 400.000 de tone de trestie de zahăr aşteaptă în continuare utilajele pentru recoltat.

Motorina a devenit atât de rară, chiar şi pe piaţa neagră, încât fermierii au fost nevoiţi să revină la metodele ancestrale.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.