Începe recensământul agricol care se va desfășura până pe 31 iulie

2

Astăzi începe recensământul agricol, care se va desfășura până pe 31 iulie. Peste 17.000 de recenzori vor merge pe teren şi vor culege informații legate de culturi, animale sau angajați.

Datele sunt necesare pentru acordarea subvențiilor și pentru programul national care vrea să încurajeze asocierea între agricultori.

Vor fi înregistrate răspunsurile despre suprafața agricolă cultivată ecologic, deoarece obiectivul Uniunii Europene este că ponderea acesteia să ajungă la 25 la sută.

Vezi și INS: Numărul de exploataţii agricole, în scădere în 2016

Autoritățile vor să limiteze subvențiile pentru coloșii din agricultură, că să prevină vânzarea fermelor către fonduri de investiții străine interesate să primească subvenții europene.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică (INS), organizează luni o conferinţa de presă privind lansarea Recensământului General Agricol – runda 2020.

Fărâmiţarea duce la probleme mari pentru agricultorii din România

Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt Institutul Naţional de Statistică: Austria este țara cea mai apropiată de acest obiectiv cu un 24 % din suprafața agricolă cultivată ecologic. Noi și bulgarii suntem în partea de jos a listei, cu un 2,6 %, respectiv 2,4 %.

Datele recensământului vor fi folosite de Uniunea Europeană pentru acordarea de subvenții, dar și de către Guvern pentru creionarea strategiei agricole din următorii ani.

România are cele mai multe exploatații agricole din Uniunea Europeană: 3,4 milioane de ferme sau gospodării. 97 % dintre acestea, adică peste trei milioane de ferme, au sub cinci hectare, în timp ce media Uniunii Europene este de 15 hectare pentru fiecare fermă.

Această fărâmiţare duce la probleme mari pentru agricultorii din România.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: Cea mai mare problemă a micului producător, indiferent de zona în care produce, este aceea a valorificării producției. Niciodată nu reușesc să-și valorifice toată producția și niciodată la prețuri foarte avantajoase.

Ministrul Agriculturii vrea să încurajeze fermele medii familiale și asocierea lor în cooperative. Acestea vor primi subvenții mai mari.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here