Ziua arborelui de Argan

0
- Reclamă -

Marcată pentru prima dată în acest an, Ziua internaţională a arborelui de argan a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, prin rezoluţia A/RES/75/262, adoptată prin consens la 5 martie 2021.

 

Iniţiativa Marcoului a fost lansată în februarie 2020 în cadrul unui eveniment organizat de regat în colaborare cu Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Zonelor de Oază şi Argan (ANDZOA), Departamentul pentru Afaceri Economice şi Sociale al ONU (UN DESA), FAO, UNESCO şi OMS. Alegerea zilei de 10 mai este inspirată de ciclul de maturare a fructelor arborelui de argan. Rezoluţia ONU, a fost depusă de Maroc, şi susţinută de 113 state membre ale Naţiunilor Unite. Arborele de argan, ca patrimoniu cultural imaterial al umanităţii şi sursă ancestrală pentru dezvoltarea durabilă, este un arbore specific Regatului Marocului, şi va fi astfel sărbătorit în fiecare an la 10 mai, potrivit www.un.org.

Proclamarea Zilei internaţionale a arborelui de argan reprezintă o recunoaştere a eforturilor depuse de Maroc pentru protejarea acestui arbore. De asemenea, evidenţiază rolul-cheie al sectorului producţiei arborelui de argan în realizarea obiectivelor Agendei 2030 şi contribuţia sa în dezvoltare prin implicaţiile sale economice, sociale şi de mediu. Responsabilizarea şi recompensarea financiară a femeilor care îşi desfăşoară activitatea în zonele rurale, unde se regăsesc plantaţiile de argan, reprezintă unul dintre pilonii textului rezoluţiei ONU.

Maroc susţine dezvoltarea acestui sector ca un efort esenţial pentru eradicarea sărăciei, prin promovarea comerţului şi creşterea producţiei de argan şi a derivatelor acestuia. Recunoaşte proprietăţile multiple ale uleiului de argan, în special în medicina tradiţională şi complementară şi în industria culinară şi cosmetică. De asemenea, în rezoluţia avansată ONU, a subliniat oportunitatea locală pe care o reprezintă acest domeniu în crearea de locuri de muncă, potrivit undocs.org

Arborii de argan acoperă peste 71% din valea Souss din sud-vestul Marocului.

- Reclamă -

Deficit de aproape două miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.