În anul 2016 valoarea producţiei agricole s-a mărit cu 2,5% comparativ cu anul 2015 până la 69,3 miliarde de lei, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
Cea mai mare creștere a fost înregistrată la valoarea producţiei vegetale, care a cunoscut un avans de 5,3% până la 45,1 miliarde lei, în timp ce valoarea serviciilor agricole s-a majorat cu 3,5% până la 899,8 milioane de lei. Trebuie remarcată scăderea înregistrată de producția animală care a înregistrat un recul de 2,4%, fiind atins un nivel de 23,2 miliarde de lei.
Producția vegetală, pondere de 65%
Structura valorii producţiei anului 2016 nu a prezentat modificări semnificative în comparaţie cu anul precedent. Ponderea producţiei vegetale a fost de 65,1%, ponderea producţiei animale de 33,6%, iar serviciile agricole au avut o pondere de 1,3%. Structura valorii producţiei vegetale, pe principalele grupe de culturi, nu a prezentat modificări semnificative în anul 2016 comparativ cu anul precedent.
Ponderea valorii culturilor de plante uleioase şi de cartofi a crescut cu 1,9 puncte procentuale, respectiv cu 0,8 puncte procentuale. Ponderea valorii culturilor de legume (inclusiv pepeni) şi de plante de nutreţ a scăzut cu 1,8 puncte procentuale, respectiv cu 0,9 puncte procentuale.
Structura valorii producţiei vegetale pe principalele grupe de culture | |||||||
% | |||||||
2015 | 2016 | Diferenţe anul 2016 faţă de anul 2015 | |||||
Cereal | 33,8 | 34,3 | 0,5 | ||||
Cartofi | 7,2 | 8,0 | 0,8 | ||||
plante uleioase | 10,2 | 12,1 | 1,9 | ||||
plante de nutreţ | 9,9 | 9,0 | -0,9 | ||||
legume şi pepeni | 20,7 | 18,9 | -1,8 | ||||
fructe şi struguri | 10,3 | 9,8 | -0,5 | ||||
alte grupe de produse | 7,9 | 7,9 | 0 | ||||
Sursa: INS | |||||||
Structura valorii producţiei animale pe principalele grupe de produse | |||||||
% | |||||||
2015 | 2016 | Diferenţe anul 2016 faţă de anul 2015 | |||||
Bovine | 25,1 | 25,5 | 0,4 | ||||
ovine şi caprine | 6,3 | 6,2 | -0,1 | ||||
Porcine | 15,8 | 15,9 | 0,1 | ||||
Păsări | 22,7 | 22,3 | -0,4 | ||||
produse obţinute din prelucrarea laptelui în ferma zootehnică | 26,5 | 27,1 | 0,6 | ||||
alte grupe de produse (sericicole, apicole, cabaline, etc) | 3,6 | 3,0 | -0,6 | ||||
Sursa: INS
Structura valorii producţiei animale la principalele specii şi grupe de produse este similară în anul 2016 comparativ cu anul precedent, cu mici variaţii. La produsele obţinute din prelucrarea laptelui în ferma zootehnică şi la bovine ponderea a crescut cu 0,6 puncte procentuale, respectiv 0,4 puncte procentuale. La păsări ponderea a scăzut cu 0,4 puncte procentuale.