2017 se anunță un an bun pentru producătorii de porumb. Maximul care ar putea fi atins: 13-15 tone/ha

0
recolta-porumb
- Reclamă -

Cu toată că 2017 se anunța un an foarte dificil pentru cultura de porumb, precipitațiile din ultima vreme i-au făcut pe fermieri să fie încrezători că vor obține producții bune și chiar foarte bune în anumite zone ale țării, mai ales acolo unde există sisteme de irigații. Așa că nu mai miră pe nimeni astăzi producții de 13-15 tone de porumb la hectar. Și până la urmă la costurile pe care le presupun astfel de recolte nici nu este foarte mult….

‘‘Este foarte greu de spus la ce producții ne putem aștepta, este clar însă că în zonele unde există sisteme de irigații, chiar dacă sunt dificile condițiile, multi hibrizi și multi fermieri vor ajunge la potențialul maxim de producție, însemnând chiar și 13-15 tone/ha. Nu-mi place să dau cantități, pentru că este foarte relativ, o producție de 7 tone/ha în condiții secetoase poate să fie o producție bună, la fel cum o producție de 12 tone atunci când irigi și investești foarte mult pe hectarul de porumb poate să însemne puțin”, ne-a declarat Alina Crețu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de porumb din România (APPR) la evenimentul Dekalb Smart Center desfășurat la ferma Agronova din județul Olt.

 

Citește și: Murele, fructele din dulceţurile, gemurile şi tartele vacanţei de vară

 

Producțiile se anunță bune, în special în sudul țării, în județe precum Călărași, Ialomița, Brăila, ba chiar și în anumite zone din Oltenia unde de obicei sunt probleme cu seceta pedologică și cu temperaturi crescute. Și în vestul țării pare să fie un an bun, agricultorii de aici fiind destul de optimiști.

Suprafețele cultivate cu porumb în România sunt în ușoară scădere, în acest an, însă nu este un fenomen  de natură să ne îngrijoreze. Trebuie remarcată însă orientarea fermierilor către hibrizii timpurii și extratimpurii care le permite șă-și eșaloneze lucrările, fie că vorbim de semănat sau de recoltat. Ori în condițiile unor ferme tot mai mari ca dimensiune, acest lucru devine tot mai important.

- Reclamă -

Sursă foto: www.jonvilma.com

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.