Invazie de ţânţari în România: băutorii de bere sunt “victimele perfecte”

1
- Reclamă -

Virusul West Nile, transmis de ţânţari, a provocat moartea a 42 de români, în 2018. Oamenii acuză autorităţile şi spun că au început prea târziu stârpirea acestora sau că nu au făcut nimic până acum. La rândul lor, cei responsabili spun că ploile din ultima vreme nu le-au permis să combată eficient aceste insecte mici, care însă pot produce boli grave.

„Acesta este considerat cel mai periculos animal de pe Pământ. Ţânţarii ucid sute de mii de oameni în fiecare an. Cei mai vulnerabili – copiii şi femeile însărcinate. Nicio altă înţepătură nu ucide şi nu îmbolnăveşte la fel de mulţi oameni”, se arată într-un documentar despre pericolul reprezentat de țânțari.

Oamenii îşi iau măsuri de protecţie împotriva insectelor, iar atenţia este sporită atunci când vine vorba despre copii.

Înţepăturile de ţânţari sunt nu doar neplăcute, ci pot fi şi extrem de periculoase.

„Cu un alt ac, introduce chimicale în noi. Ele ne fac sângele să curgă mai uşor, iar asta ne provoacă mâncărimi. Şi, uneori, înainte de a se îndepărta, ne mai lasă un dar de rămas-bun: un virus sau un parazit care ne poate îmbolnăvi şi chiar ucide”, se arată într-un documentar.

Ţânţarii transmit virusul West Nile, care poate provoca boli grave, unele chiar mortale. 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă atunci când infecţia se instalează trebuie să fiţi foarte atenţi pentru că boala debutează cu simptomele unei gripe. Adică febră ridicată și durere intensă de cap, iar în cazurile severe apar chiar și simptome neurologice, vărsături, erupții cutanate, fotofobie, frisoare, ori oboseală cronică și slăbiciune musculară.

- Reclamă -

Cifrele confirmă pericolul. În sezonul trecut, din mai până în noiembrie, au fost înregistrate 277 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile. 42 de oameni au murit, 11 doar în Capitală.

ATENŢIE! Băutorii de bere sunt sunt preferaţii ţânţarilor

Ţânţarii preferă să se hrănească cu sânge de tip O, iar tipul A nu le este deloc pe plac. Le plac oamenii transpiraţi şi băutorii de bere.

“Atât metabolismul, cât şi corpul oamenilor secretă o chimie unică, la fel de distinctivă ca şi amprenta digitală. Acest lucru joacă un rol important în aflarea dacă o persoană este sau nu un magnet pentru ţânţari”, a declarat doctorul Koehler, potrivit Agerpres.

Se pare că ţânţarii au anumite preferinţe atunci când îşi aleg meniul. Tipul de sânge A nu este pe placul lor şi preferă “să aterizeze” pe cei cu sânge de tip 0. Această concluzie se bazează şi pe un studiu japonez realizat de Universitatea Medicală şi Farmaceutică din Toyama, care asigură că majoritatea persoanelor produc o substanţă care permite ţânţarilor să determine tipul de sânge înainte de a fi ciupite.

Riscurile cresc şi dacă persoanele se îmbracă în haine închise la culoare. Conform sursei citate, dr. Koehler a creat o listă a culorilor care sunt pe placul ţânţarilor: negru (cel mai atractiv, roşu (foarte atractiv), gri şi albastru (neutru), verde şi galben (mai puţin atractiv).

Transpiraţia îi ajută pe ţânţari să-şi aleagă victimele, motiv pentru care probabilitatea de a fi ciupiţi în timpul practicării unui sport creşte semnificativ.

 

Surse: Digi 24, Monitorul de Cluj, Agerpres, DeepLook

Citeşte şi Pânza de păianjen invadează malurile unui lac din Grecia

 

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Virusul West Nile, transmis de ţânţari, a provocat moartea a 42 de români, în 2018. Oamenii acuză autorităţile şi spun că au început prea târziu stârpirea acestora sau că nu au făcut nimic până acum. La rândul lor, cei responsabili spun că ploile din ultima… Cititi mai multe aici: Invazie de ţânţari în România: băutorii de bere sunt “victimele perfecte” […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.