Irimescu trimite corpul de control al ministerului la AFIR

0
- Reclamă -

În doar două zile, activitatea AFIR a cunoscut o evoluție spectaculoasă. De la ‘’performanța’ accesării fondurilor europene pe două submăsuri în doar câteva minute, la vizita corpului de control al MADR trimis în vizită de ministrul Achim Irimescu. Decizia ministrului a fost anunțată în data de  27 mai, ca urmare a  sesizărilor primite la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale referitoare la derularea sesiunilor de depunere on-line a proiectelor din data de 25.05.2016, aferente sub-măsurii 7.2 „Investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică’’ – componenta rutier montan și non-montan și sub-măsurii 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice’’ –  componenta drumuri agricole, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii. Din păcate, însă, sesiunea de evaluare a proiectelor pentru aceste sub-măsuri se suspendă și cel mai probabil vor mai trece câteva luni până la reluarea ei. Cu adevărat ghinion pentru cei care chiar aveau nevoie de aceste fonduri.

În data de 25 mai, AFIR anunța că Fondurile pentru infrastructura de acces agricolă s-au epuizat în șase minute de la deschiderea sesiunii, respectiv miercuri la ora 9,00, în acest interval fiind depuse 25 de proiecte în valoare de 24,44 milioane de euro,

Pentru sesiunea 25 mai — 31 octombrie 2016, submăsura 4.3 A — Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice, beneficia de o alocare de 20 milioane de euro.

Sprijinul nerambursabil pentru această măsură este de 100% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși un milion de euro pentru fiecare proiect în cazul drumurilor agricole de acces.

Scopul investițiilor sprijinite în cadrul submăsurii 4.3 A este de îmbunătățire a performanței economice a tuturor fermelor și de facilitare a restructurării și modernizării acestora, în special în vederea creșterii participării și orientării către piață, dar și a diversificării agricole.

De asemenea, AFIR a anunțat că și alocările financiare pentru Submăsura 7.2 — Investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, componentele de infrastructură rutieră din zona montană și non-montană, aferentă sesiunii anuale 2016, au fost epuizate.

- Reclamă -

Astfel, de la deschiderea sesiunii din data de 25 mai 2016, ora 9,00, au fost depuse 46 de proiecte în valoare de 45 milioane de euro pentru infrastructura rutieră din zona montană și 107 proiecte, cu valoarea de 105,8 milioane de euro în celelalte zone. Cele mai multe proiecte au fost depuse în județele Cluj, Bistrița Năsăud și Neamț, pentru zona montană, și în Cluj, Timiș și Bacău pentru restul teritoriului.

Submăsura 7.2 are, pentru sesiunea din 2016, o alocare de 360 milioane de euro.

Valoarea sprijinului nerambursabil acordat pentru această măsură este de 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele aplicate de autoritățile publice locale și ONG-uri care sunt negeneratoare de venit. Beneficiarii submăsurii pot obține până la 4 milioane euro pentru proiectele depuse de asociațiile de dezvoltare intercomunitare.

Scopul investițiilor sprijinite de această măsură este de creare și modernizare a infrastructurii rutiere locale și a sistemelor de alimentare cu apă sau apă uzată, care constituie elemente de bază pentru comunitatea rurală. Totodată, beneficiarii submăsurii vor contribui la crearea și modernizarea infrastructurii educaționale ante și preșcolară și a infrastructurii de învățământ secundar superior, cu profil resurse naturale și protecția mediului, dar și a școlilor profesionale în domeniul agricol.

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.