Irisul – floarea zeiței curcubeului la vechii greci. Vedeți ce soluri preferă

0
irisul
- Reclamă -

Am intrat în luna mai şi au început să se deschidă minunatele flori de  stânjenei, flori al căror nume în limba latină vine de la Iris, zeiţa curcubeului la greci. Stânjeneii sau irişii (Isis x germanica) sunt plante perene, cu înălţime de 120 cm, frunze lungi, în formă de sabie şi flori parfumate, cu petale ce pot avea diferite culori: albastru, alb, portocaliu, galben sau pot fi chiar multicolore.

Plantare

Planta preferă soluri neutre sau uşor acide, bine drenate şi zone însorite şi calde. Înfloreşte bine dacă este plantată lângă un zid (pentru protecţie) cu expunere sudică.

Fragmentarea rizomilor se face la sfârşitul verii sau primăvara devreme. Această operaţiune trebuie realizată la un interval de 3-5 ani. Rizomii se plantează la adâncime de 1-2 cm, la o distanţă de 25-30 cm unii de ceilalţi.

Varietăţi de iris

Pe piaţă există numeroase varietăţi: Acapulco Gold cu flori aurii, Spreckles cu flori în care se amestecă galbenul cu portocaliul şi roşul grena, Battle Star cu flori violet cu portocaliu, Beverly Sills cu flori roz-corai şi portocaliu, Study in black cu flori aproape negre şi multe altele.

Citește și: Leuşteanul – beneficiile unei plante magice care aduce noroc

 

Un pachet cu 10 tuberculi de Iris germanica (diverse varietăţi) costă 129 lei pe www.bakker.com.

- Reclamă -
iris-Study in black
Irisul Study in Black
Iris-Beverly-Sills
Iris Beverly Sills
iris-Battle star
Irisul Battle Star

iris-Barocco
Irisul Barocco

Irisul în industria parfumurilor

Florile de stânjenei se întâlnesc în numeroase parfumuri ale unor producători celebri. Iată numai câteva dintre cele mai cunoscute: 31 Rue Cambon de la Chanel, 1932 de la Chanel,  La Pausa de la Chanel, Alien Essence Absolute de la Thierry Mugler, Ambre Fétiche de la Annick Goutal, Allure Sensuelle de la Chanel şi 1 Milion Intense de la Paco Rabanne.

Irisul în artă

După trandafiri, se pare că irisul este cea mai îndrăgită floare a pictorilor, ea apărând în picturi de Leonardo da Vinci, Durer, Renoir, Cezanne, van Gogh,  Gauguin şi Claude Monet. Irisul a fost simbolul regilor Franţei din familia Bourbon şi apărea deseori ţesut pe hainele regilor Angliei.

Autor: Dana Canari, biolog

Sursă foto: www.videezy.com

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.