Isărescu, despre pesta porcină și inflație

0

Calculele privind inflaţia nu au inclus efectele pestei porcine, în condițiile în care România importă cantități mari de carne de porc. Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu a anunţat la prezentarea raportului asupra inflaţiei, că posibilele efecte ale pestei porcine nu au fost incluse în calculele băncii centrale, dar a avertizat că România importă cantităţi mari de carne de porc, potrivit News.ro.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat, vineri, un bilanţ al epidemiei de pestă porcină africană, anunţând că există 547 de focare în 98 de localităţi. Numărul animalelor sacrificate este estimat la 50.000.

Miercuri, BNR a revizuit în scădere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 2,7%, în scădere de la 3%, pentru decembrie 2019.

Citeşte şi Mure gigant, fără cumpărători

Însă, Isărescu a recunoscut că efectele pestei porcine nu au fost incluse în raport.

”Nu am introdus, în calculele noastre, pesta porcină. Să vedem care va fi impactul. Oricum, România importă cantităţi mari de carne de porc. Nici nu vă vine să credeţi cât de mult. Este o realitate. Importă din Polonia, din Ungaria”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a spus că, deocamdată, din datele BNR, preţurile la produsele alimentare au rămas relativ stabile în ultima perioadă.

Isărescu a avertizat că excedentul de cerere a rămas ridicat, dezechilibrele comerciale nu au fost corectate, în condiţiile unui avans al importurilor, iar presiunile inflaţioniste au rămas prezente în economia românească.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here