Jean Valvis: Românii nu pot să facă în câțiva ani ce n-au reușit grecii în 30 de ani

0
- Reclamă -

În România, cadastrarea este un proces abia la început, care necesită bani și o perioadă îndelungată de timp. Românii trebuie să aibă răbdare, pentru că nu vor putea să rezolve în câțiva ani ceea ce n-au reușit în peste două decenii de la Revoluție, spune Jean Valvis, vicepreședintele Consiliului Investitorilor Străini (FIC), membru al Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR).

El dă drept exemplu Grecia, unde de 30 de ani se tot încearcă să se facă cadastrarea și nu s-a reușit, fiind creat un organism de cadastare de patru ori. Potrivit autorităților române, la momentul actual, doar 11%  din suprafețe au cadastru.

Jean Valvis mai spune că este foarte important să se realizeze cadastrarea, pentru că de ea depinde finanțarea agriculturii.

Jean Valvis, Preşedinte Valvis Holding
Jean Valvis, Preşedinte Valvis Holding

„Cadastrarea terenurilor agricole este majoră pentru agricultura din România, deoarece, fără cadastrare, agricultorul își diminuează posibilitatea de a se finanța de la sistemul tradițional bancar. Avem bani, 230 de milioane de euro, comunicarea cu Guvernul este pozitivă, dar sunt anumite legi, complexe de altfel, dar care se bat una cu alta (…)Prioritatea trebuie să fie pe terenurile extravilane agricole”, a precizat Valvis, într-o întâlnire cu presa.

Acesta a adăugat că primarii vor fi implicați în acest proces, dar numai după alegerile locale. Cadastrarea trebuie efectuată în bloc administrative, la nivel de localități, și nu individual, pentru că în România există un istoric cam „păcătos”. Valvis a vorbit și de problemele din piață, pornind de la necoerența suprafețelor, fiind o realitate faptul că sunt înregistrate suprafețe cu 10-20% mai mari decât terenurile fizice existente, lipsa succesiunii în foarte multe cazuri și chiar dificultatea interpretării legislației.

România va pierde bani din Pilonul I

În viitor, România riscă să piardă încasări directe din Pilonul I al Politicii Agricole Comune, al cărei sistem de plăți urmează să fie implementabil numai pe baza identificării cadastrale a terenurilor.

La ora actuală există un draft de lege privind cadastrarea pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), care ar putea fi aprobat în Parlament în toamna acestui an.

Grupul de lucru pentru Agricultură din cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României se reunește de peste trei ani pentru a discuta și propune soluții concrete la probleme de interes comun și public din sfera agriculturii.

- Reclamă -

La ora actuală, grupul de lucru este în dialog deschis cu autoritățile pe tema cadastrării terenurilor agricole, dezvoltării infrastructurii de irigații, asigurărilor agricole și educației și cercetării în agricultură și monitorizează progresul implementării măsurilor în aceste domenii.

Coaliția este o inițiativă privată, apolitică și construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi. Membrii Coaliției contribuie voluntar cu resursele și expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Coaliția reunește în total 45 de organizații sau membri asociați. Scopul Coaliției este de a oferi o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul și alte instituții publice, pe teme care au impact asupra climatului economic și de afaceri din România.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.