Ladoși: Doar 60% din carnea de pe piața internă provine din România

0
- Reclamă -

Ioan Ladoși, președintele Asociației Crescătorilor și Producătorilor de Carne de Porc, afirmă că doar 60% din carnea de pe piața internă este furnizată de fermele din România, aflate într-o situație dramatică din cauza scăderii prețurilor de vânzare, în timpul ce restul reprezintă importuri.

Nici conjunctura internațională nu este deloc favorabilă, pe fondul restricțiilor la import impuse de Rusia. Așa se face că doar într-un singur an, pierderile înregistrate de crescătorii români de porci au ajuns la circa 40 milioane de euro, pierderea pe cap de animal fiind de 25 de euro.

‘’Noi acoperim 60% din ce se consumă carne în România. Putem acoperi piața integral cu carne proaspătă de porc. Dar nu avem acces și vă spun de ce. În momentul în care o țară cum e Spania crește cu 10% producția de carnea, ea va căuta piețe. Sunt mult mai bine organizați decât noi. Au o industrie bine organizată și ca atare în momentul în care intră concurențial pe piața Uniunii Europene, pe un procesator nu-l interesează de unde vine carnea aia. Pe el îl interesează niște parametri”, a declarat Ladoși la o conferință pe teme de specialitate.

Acesta cere autorităților să acorde un sprijin guvernamental pentru ferme, astfel încât să se poată acoperi costurile cu serviciile sanitar-veterinare. De asemenea, crescătorii vor și o reducere a impozitelor plătite local, în condițiile în care în unele cazuri acestea s-au dublat chiar.

La sfârșitul lunii ianuarie, Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP) atrăgea atenția asupra faptului că fermierii români se află într-o situaţie disperată după ce prețul de vânzare la poarta fermei a atins pragul de 3,5 lei/kg (în viu), acesta fiind cel mai mic preț de vânzare al porcului din ultimii cinci ani, în condiţiile în care prețul la raft al cărnii de porc a rămas neschimbat.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.