Ministrul Agriculturii și Dezvoltări Rurale, Achim Irimescu, susține că prețul laptelui în România, la raft, depășește media europeană, în timp ce prețul primit de producători este foarte mic, de aproximativ 60 de bani pe litru. În aceste condiții, sunt necesare măsuri de sprijin pentru producători, inclusiv o subvenție pentru colectare, recunoaște oficialul român. Spre comparație, laptele din Polonia, care a ajuns să invadeze piața locală, se găsește pe rafturi la un preț de 19 eurocenți pe litru.
Ministrul mai spune că poate o soluție pentru crescătorii români de vaci ar fi să constutuie cooperative, așa cum de exemplu se întâmplă în Belgia, unde aceastea livrează circa 70% din laptele de pe piață.
„Trebuie să găsim o soluție, împreună cu Comisia Europeană, să putem acorda subvenții pentru colectarea laptelui. Este o criză europeană pe piața laptelui, însă în România se simte mult mai puternic din cauza diferenței de competitivitate între producătorii români și cei din statele din vest. Prețul la raft este unul dintre cele mai mari din UE, dar laptele la fermier este foarte ieftin, potrivit unui studio realizat de Institutul de Economie Agrară, mebru al ASAS. (…) În nordul țării, producătorii sunt nemulțumiți pentru că au ajuns să comercializeze laptele cu 60 de bani„, a afirmat Irimescu în cadrul conferinței organizate de Agrostandard la ASAS.
El a atras atenția că trebuie verificat modul în care este posibilă comercializarea laptelui din Polonia pe piața românească cu 19 eurocenți pe litru, în contextual în care există suspiciuni că producătorii de lapte din anumite state beneficiază de mecanisme de susținere.
„Vom verifica aceste aspecte, dar cert este că așa arată cifrele. (…) Producătorii români vând laptele cu 60 de bani litrul și nu au cum să supraviețuiască. Este ușor de falimentat o fermă, dar mult mai greu să repornești o unitate de producție”, a subliniat ministrul de resort.
Ministrul recunoaşte…
Achim Irimescu recunoaște că producătorii din România nu pot concura de la egal la egal cu cei europeni din cauza lipsei infrastructurii de transport. Nu mai vorbim de faptul că producătorii europeni au în spate decenii de subvenționare masivă, sunt mult mai bine organizați și mult mai eficienți.
Pentru producătorii de lapte situația este mai mult decât dificilă. Potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Institutul Național de Statistică (INS), cantitatea de lapte brut importat a crescut cu 54,1% (13.390 tone) în trimestrul I din 2016 față de aceeași perioadă a anului trecut, totalizând 38.120 tone, în timp ce în luna martie s-a majorat cu 62% (4.874 tone), până la 12.734 tone, comparativ cu perioada similară din 2015.