Legumicultorii renunță la tomate pentru cereale. Scăderea este dramatică

0
- Reclamă -

Suprafețele cultivate cu legume sunt în scădere de la an la an, după cum o demonstrează și statisticile. Dacă în 2014, suprafețele cu tomate se ridicau la 44.000 ha, în acest an, acestea ocupă undeva la 15.000 ha, la care se adaugă circa 1.800 ha de solarii.

De vină pentru această situație este lipsa forței de muncă, mai ales în zonele din Moldova, în condițiile în care costurile pentru înființarea unui hectar sunt destul de ridicate, iar producția este valorficată la prețuri foarte mici, în anumiți ani. Cu această problemă se confruntă legumicultorii de peste tot din țară, care găsesc cu greu zilieri, mai ales în perioadele de vârf.

‘’Pentru că am probleme cu forța de muncă, am redus suprafața cu legume și am mărit pe cele cu cereale’’, mărturisește Paul Voicu, un legumicultor din Vânători, județul Galați. Iar ca el sunt destui cei care au luat această decizie.

În ceea ce îl privește, în prezent mai are doar 120 ha cultivate cu morcovi, ceapă, păstârnac, pătrunjel, țelină, varză, conopidă sau verdeață, renunțând de tot la tomate. Pe restul de teren, adică circa 120 de hectare, a semănat cereale, pentru că i se pare mai ușor, mai ales că lucrările sunt mecanizate și nu mai are nevoie de mulți oameni.

Cu aceeași problemă s-a confruntat și Gheorghe Condruț din Călărași, care și-a micșorat suprafețele de la circa 24 ha de tomate în urmă cu câțiva ani, la 2 ha, în prezent.

’’Costul pentru îniințarea unui ha de tomate este de 20.000 de lei, ceea ce înseamnă că trebuie să obții o producție de circa 50 de tone, iar prețul de livrare să fie de un leu/kg’’, spune Condruț. Au existat chiar ani, în care prețul obținut a fost așa de mic că a preferat să lase producția pe cămp, pentru că nici măcar banii pentru muncitori nu-i scotea.

- Reclamă -

Pentru că se găsesc cu greu zilieri, în special în perioadele de vârf, există și producători care au apelat la elevii de școală. De exemplu, Bogdan Lefter care deține o livadă în Galați aștepta cu nerăbdare ca elevii să intre în vacanță și să vină la cules cireșe.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.