sâmbătă, 14 decembrie 2024

Cele mai citite

MADR elimină obligativitatea aplicării procedurii de achiziţie publică pentru selecţia firmelor de consultanţă

Ministerul Agriculturii intenţionează să modifice actul normativ care stabileşte cadrul general de implementare a măsurilor din PNDR 2020, respectiv HG 226/2005, eliminând obligativitatea aplicării procedurii de achiziţie publică pentru selecţia firmelor de consultanţă în cazul măsurii 2 „Servicii de consiliere, servicii de gestionare a fermei şi servicii de înlocuire în cadrul fermei”.

Modificările vor permite selecţia consultanţilor prin apeluri de depunere de proiecte, cum se aplică pentru restul măsurilor de investiţii din PNDR 2014 -2020, urmând ca, doar în cazuri excepţionale, să fie aplicată procedura de achiziţie publică.

„Măsura de consiliere şi de consultanţă se realiza doar prin achiziţie publică pe actuala perioadă 2014-2020, dar şi pe fosta perioadă de programare 2007-2013, conform regulamentului european. Noi am lansat câteva proceduri de achiziţie, dar întrucât procesul era destul de greoi şi de durată ne afecta indicatorii de realizare în derularea măsurii. În urma modificării Regulamentului pentru dezvoltare rurală, acum un an, la nivel european, la cererea României şi a mai multor state din UE, s-a schimbat abordarea, astfel încât articolul care prevedea acest lucru nu a mai fost atât de strict în sensul de a se realiza numai prin achiziţie publică, ci şi prin selecţie de proiecte, cum se întâmplă la restul măsurilor de investiţii din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală”, a declarat pentru AGERPRES Bogdan Alecu, director la Direcţia de Formare Profesională şi Asistenţă Tehnică la Autoritatea de Management pentru PNDR, din cadrul Ministerului Agriculturii.

Acesta a precizat că, după modificarea regulamentului, care a revizuit normele de implementare ale politicilor pentru dezvoltare rurală ale UE pentru a le da o formă mai simplă şi mai axată pe rezultate, s-a efectuat modificarea şi în programul naţional, însă s-a trecut în fişa măsurii, pe lângă selecţia beneficiarilor prin apeluri de proiecte şi cea de achiziţie publică, dar numai în cazuri excepţionale.”Noi, după modificarea regulamentului am făcut modificarea în program şi am trecut în fişa măsurii apeluri de selecţie, dar ne-am pus şi o plasă de siguranţă, respectiv dacă prin apeluri de selecţie nu reuşim să strângem suficiente firme de consultanţă care să implementeze proiecte pentru fermieri, să recurgem şi la achiziţie publică. Deci, şi una si alta, dar în principiu mergem pe selecţie de proiecte. Este o metodă mai bună faţă de cea pe achiziţie publică, deoarece dacă lansăm un lot, care putea fi un judeţ sau o regiune a ţării, veneau 5-6-10 firme şi câştigătorul era doar unul singur, iar ulterior în implementare puteau apărea probleme din diferite motive. Prin selecţia de proiecte nu vom mai avea pe o regiune, un judeţ, doar un singur câştigător, ci mai mulţi şi într-un fel dăm o mare şansă acelor firme de consultanţă locale, judeţene, care se pot implica, dar nu puteau să vină la achiziţia publică pentru că nu aveau o experienţă bogată ori cifra de afaceri cerută. Este un avantaj, deoarece o firmă de consultanţă dintr-un judeţ este mai apropiată de fermier decât una de la Bucureşti sau din alte oraşe mari”, a explicat Alecu.

- Publicitate -

Potrivit sursei citate, măsura 2 din PNDR, cu modificările menţionate, va fi lansată cel mai probabil în luna aprilie 2020.

În prezent, modificările aduse Hotărârii Guvernului nr. 226/2015 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală cofinanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi de la bugetul de stat se află în consultare publică pe site-ul MADR.

„După ce se va încheia această perioadă de consultare şi vom analiza observaţiile primite o vom trimite către ministerele avizatoare şi pe urmă va intra în Guvern. Până la sfârşitul lunii martie trebuie să avem ghidurile, iar în aprilie vom lansa această măsură”, a adăugat directorul MADR.Prin măsura 2 „Servicii de consiliere, servicii de gestionare a fermei şi servicii de înlocuire în cadrul fermei” din PNDR 2020 se va putea face consultanţă în rândul fermierilor pe îndeplinirea normelor de biosecuritate din fermele mici în contextul evoluţiei pestei porcine africane pe teritoriul României, dar şi pentru managementul riscurilor.

 

Citește și: În nava răsturnată în Portul Midia erau mai multe oi decât au fost declarate

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles