Magazia apicolă – cum amenajezi adecvat un astfel de spațiu

2
- Reclamă -

Într-o magazie sau hală apicolă cu caracter permanent se regăsesc camera de extracție a mierii, camera de depozitare, dar și un mic spațiu sanitar.

Înainte de toate, această magazie sau hală a apicultorului trebuie destinată exclusiv activităților apicole, adică extragerii mierii și realizării altor produse apicole specifice, cum ar fi polen, tinctură de propolis etc., din timpul unui an calendaristic.

Cum amenajezi adecvat o magazie apicolă, în conformitate cu cerințele ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), descoperi imediat în rândurile de mai jos.

Amenajarea camerei de extracție a mierii

Camera de extracție a mierii este încăperea special creată pentru preluarea ramelor încărcate cu miere de albine, curățate și descăpăcite, pentru a fi puse în centrifugă. Între camera de extracție și toate celelalte spații ale magaziei apicole trebuie să existe o comunicare doar prin uși pline, cu închidere etanșă.

Se recomandă o mică fereastră pentru a permite ventilația naturală, care să fie, totodată, și un spațiu de ieșire pentru albinele aduse pe rame. O plasă este ideală pentru a nu pătrunde albine sau alte insecte din exteriorul magaziei.

Amenajarea camerei de depozitare a mierii

Depozitarea mierii trebuie să se facă într-o cameră alăturată celei de extracție, separată, așa cum am precizat și mai sus, de o ușă plină, fără geam, care să se închidă foarte bine.

- Reclamă -

Regulile prevăd ca locul de depozitare să fie răcoros și uscat, ferit de accesul animalelor din curte sau rozătoarelor. De asemenea, se va evita realizarea unei ferestre prin care să pătrundă lumina din exterior. Pentru depozitarea recipientelor cu miere, așa cum sunt bidoanele din inox, se recomandă utilizarea unor rafturi metalice rezistente la greutăți.

Amenajarea pardoselii, pereților și tavanului magaziei apicole

Amenajarea generală trebuie să țină cont de o igienă foarte bună, așadar toate suprafețele magaziei trebuie să fie ușor de curățat și igienizat ori de câte ori este nevoie.

În astfel de spații, care sunt supuse tranzitului și spălării dese cu apă și soluții de igienizat, este o idee bună să amenajezi pardoseala cu gresie pentru exterior. În plus, pe lângă rezistența în timp, aceasta va fi o bună suprafață antiderapantă. Tot legat de pardoseală, trebuie ținut cont de existența unui drenaj foarte bun al apei reziduale.

În camera de extracție a mierii se poate monta o faianță simplă, care să se curețe ușor, respectiv o vopsea lavabilă. În privința plafonului, trebuie să se asigure o curățare ușoară de praf, pânze de păianjen și alte impurități.

Amenajarea surselor de iluminat din magazia apicolă

O fereastră de dimensiuni mici sau medii poate exista în camera de extracție, spre deosebire de camera de depozitare a mierii, unde se va apela la surse de iluminat artificiale. De altfel, într-o magazie apicolă trebuie să se asigure o vizibilitate foarte bună pentru desfășurarea tuturor activităților. Apelează la surse de iluminat suficient de puternice, de preferat cu o lumină neutră.

Amenajarea chiuvetei din magazia apicolă

În camera de extracție, sau undeva în magazia apicolă, trebuie să existe o chiuvetă racordată la apă caldă și apă rece potabilă. Atenție, este de evitat amenajarea unui vas de toaletă, pentru a reduce din riscurile de contaminare.

Această amenajare sanitară va fi utilă atât spălatului camerei de extracție, echipamentelor apicole, cât și pentru igiena personală, în special a mâinilor. Tot în acest sens, se recomandă utilizarea prosoapelor de hârtie, nu a celor clasice, deoarece se pot evita posibile contaminări.

 

Dacă ești apicultor și vrei să urmezi cât mai bine regulile scrise și sfaturile recomandate, vei fi nevoit să îți faci o magazie apicolă adecvată pentru desfășurarea activității.

Sursa foto: Shutterstock

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] Într-o magazie sau hală apicolă cu caracter permanent se regăsesc camera de extracție a mierii, camera de depozitare, dar și un mic spațiu sanitar. Înainte de toate, această magazie sau hală a apicultorului trebuie destinată exclusiv activităților apicole, adică extragerii mierii și realizării altor produse… Cititi mai multe aici: Magazia apicolă – cum amenajezi adecvat un astfel de spațiu […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.