Manager Agromad Crops: Este loc de crescut, dacă ne uităm la productivitatea UE

0
- Reclamă -

Chiar dacă România este țara cu cea mai mare suprafață cultivată cu porumb și floarea soarelui la nivel de UE, conform datelor pentru 2015, când vine vorba de producții nu mai stăm așa de bine.  Fermierii români susțin că acestea sunt departe de potențial, ceea ce și lasă destul loc de creștere.

„Este loc de crescut dacă ne uităm la productivitatea UE, atât la porumb și grâu, cred că suntem țara care are cel mai mult loc de creștere, măcar să ajungem la media UE, cu toate că potențialul nostru este peste medie”, a declarat Cătălin Vătămănescu, manager achiziții Agromad Crops în cadrul unei gale.

Spre exemplu, producția medie la porumb în România în 2015 a fost de 3.509 kg/ha, adică aprope jumătate din cea obținută în Franța.

Grupul Agromad Crops, cu capital românesc, deține în prezent circa 15.000 de hectare în sudul țării. Numai în ultimul an, au fost achiziționate circa 3.000 ha, iar suprafețele s-ar putea mări în viitor, în funcție de oportunitățile care ar putea să apară în piață. Din păcate, companiile românești sunt concurate puternic de către fondurile de investiții, care dispun de credite mult mai avantajoase, cu dobândă de 2%, față de 7%, cât se practică la noi, spune Vătămănescu.

Citește și: Tendințele alimentare ale anului 2017: sorg, semințe germinate și grăsimi “bune’’

Agromad Crops a semănat în toamnă circa 12.000 ha, din care cu rapiță – 4.400 ha și 7.600 ha cu grâu și orz. Se acordă o mai mare atenție culturilor de toamnă, după cum susține Vătămănescu, deoarece grupul nu are o experiență prea ‘’plăcută’’ pe partea de porumb și floarea soarelui. În plus, rapița și grâul sunt și cele dau siguranța investiției. De altfel, în 2016, rapița a fost și cea mai bună cultură atât din punct de vedere al producției, cât și al profitului, mai ales că și prețul a fost bun.

Sursă foto: www.agrofinanciar.ro

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.