Mâncăm carne de porc din import când cumpărăm de la hypermarket

0
- Reclamă -

Marile lanțuri de magazine din România, mai toate controlate de companii din Europa, continuă să fie printre principalii vânzători ai cărnii de import. Patru din zece cei mai mari importatori de carne de porc și organe în 2023 au fost lanțuri de magazine, incluzând brandul autohton Diana, cu magazine în sudul României.

Cum producţia internă de carne acoperă nevoia de consum a populației într-o proporție de 71%, atât retailerii cât și procesatorii activi pe piața locală sunt absolut nevoiți să cumpere din import, varietatea sau prețul nefiind principalele motive pentru care aprovizionarea se face și de peste granițe.

Naționalismul, beneficiile lanțurilor scurte și imaginea în fața consumatorilor nu ajută cu nimic când oferta internă nu face față cererii, iar în România, cel puțin la carnea de porc, se produce tot mai puțin ( 345.000 tone de carne de porc în 2022 vs 391.000 de tone anul anterior, potrivit Institutului Național de Statistică).

Vezi și Procesatorii de carne vor ajutor de la Guvern

La carnea de porc, gradul de autoaprovizionare a ajuns astfel sub 50% (47,7% mai exact), cel mai mic dintre toate tipurile de carne. În rest, la pasăre, România se poate descurca aproape în întregime cu ceea ce produce (grad de autoaprovizionare de 96,2%, cu un plus de 5,5% a producției în 2022), în cazul cărnii de vită proporția în care producţia internă  acoperă nevoia de consum este de 88,3% (după un minus de 2,3% a producției, în 2022), iar la organe de 68,8% (după un minus 4,3% în 2022 vs 2021).

Problema principală – importăm produs finit

În plus față de scăderea producției, datele statistice indică faptul că România cumpără mult de peste granițe procesat sau deja ambalat, ceea ce înseamnă valoare adăugată mică sau deloc pe plan local.

- Reclamă -

Mai exact, potrivit unui clasament realizat de INS la cererea Economica, în 2023, cel mai mare importator de carne și organe a fost retailerul german Kaufland România. În plus, din 10 mari importatroi de carne de porc și organe, patru sunt comercianți.

Cu un număr de 173 de hypermarketuri anul trecut, retailerul este de mulți ani printre principalii importatori de carne din România.

Urmează Cris-Tim Family Holding SRL, una dintre companiile grupului Cris-Tim controlat de familia Timiș, liderul pieţei de carne procesată şi al pieţei de ready meals din România. Din datele Grupul Cris-Tim, producătorul comercializează și pe piețe externe, 35% dintre produsele exportate fiind  din categoria de salamuri, urmate îndeaproape de mici, parizer, specialităţi şi cârnaţi. Exportul este prioritar în strategia de creştere a Grupului Cris-Tim, cu o pondere anuală în cifra de afaceri de peste 12% la acest moment.

„Există o mare problemă în a găsi carne materie primă. Importăm peste 90% (din consumul de carne de porc – n.red.) din Europa pentru că, din păcate, deși vrem să fim bun patrioți, nu găsim în România. În plus, pentru că suntem un mare exportator (de preparate din carne n.red.), iar pesta încă este prezentă în România, nu avem voie să exportăm produse cu carne românească în Europa. Pentru export suntem un fel de lohn”, declara pentru Economica, Radu Timiș, cofondatorul CrisTim. Potrivit acestuia, grupul aduce carnea de porc materie primă din Germania și Danemarca pentru că acolo calitatea este „extraordinară” și pentru că parteneriatele  mai vechi îi permit accesul la prețuri mai bune.

Al treilea cel mai mare importator de carne și organe din 2023 a fost un alt retailer, Metro Cash&Carry România, cel mai mare comerciant pentru revânzători și HoReCa de pe plan local, care operează, de asemenea, în franciză și cel mai mare lanț de magazine de proximitate, laDoiPași.

Urmează, dintre retaileri, Diana S.R.L. (locul 7 între importatori), un lanț local de peste 70 de magazine în județele Vâlcea, Gorj, Dolj, Argeș, Olt și Dâmbovița și Carrefour România S.A. (locul 9), una dintre entitățile grupului francez care operează lanțul de supermarketuri.

Cât despre procesatori, locul patru a fost adjudecat de către Caroli Foods care produce anual 45.000 de tone de carne procesată într-o fabrică situată în Pitești. Urmează, pe poziția a cincea, Fox Com Serv, companie deținută de familia Vulpe, cu o unitate de producție preparate din carne în București.  Pe locul șase este Westfleisch, companie nemțească care produce în Germania, cu precădere pentru export și care operează o unitate de preparate din carne la Târnăveni, Mureș, iar pe poziția a opta este Abatorul Periș, în timp ce  pe zece este Mauriziaro Meat, distribuitor de carne de porc și vită, parte a grupului italian Pini.

Top 10 importatori de carne și organe comestibile, 2023

Sursa: INS

După o creștere de 2,3% a valorii importurilor și de 2,5% a valorii exporturilor, România a ajuns anul trecut la un deficit comercial cu produse agroalimentare de 1,29 de miliarde de euro, cu 7,7 milioane de euro mai mult decât în anul precedent, potrivit Institutului Național de Statistică.
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.