Marile magazine importă pâine congelată și o vând, chiar și după 7 luni, ca pâine proaspătă

0
- Reclamă -

Țara noastră importă importă pâine congelată, pe care lanțurile de magazine o decongelează, chiar și după 7 luni, și o vând la raft ca pâine proaspătă, conform declarațiilor lui Dan Trifu, vicepreședintele Vel Pitar. El pune vina asupra instituțiilor care nu își fac treaba și legilor care nu ajută producătorii locali.

„E greu să faci produse congelate fără să conţină produse petrochimice. Dacă mănânci zilnic aceste produse, mai ales când nu vezi ingredintele, nu e bine deloc (….). Agricultorul român are nevoie de parteneri în industria alimentară şi lanţul de distribuţie. Nu mai există producători de utilaje de panificaţie în România aşa că folosim ce are şi neamţul şi polonezul. Avem standarde de calitate mari.

La ambalaje de polipropilenă nu avem producători români aşa că importăm. Vedem constant legi care distorsionează mediul şi instituţii care nu îşi fac treaba. În 2015 industria de panificaţie a fost cea mai putin profitabilă din UE, potrivit Eurostat. Acest sector a beneficiat de investiţii mari în ultimii ani, în utilaje. Dar românii sunt încă păcăliţi. Importăm constant pâine congelată, pe care lanturile de magazine o decongelează şi o vând ca proaspătă.

Oamenii cred că e făcută pe loc, dar ea are 5-7 luni deja. Legiuitorul ar trebui să întărească legislaţia. 40-45% din piaţă e franzela albă neambalată, care nu există în alte ţări. Uneori se ia un astfel de produs şi îl ambalează într-o folie. Sunt produse proaspete care nu s-au vândut şi sunt ambalate şi plasate pe raft, fără să apară nicăieri ingredientele. Pâinea ambalată a ajuns a 60%. La nivelul pieţii este cam 50-50%”, a declarat Dan Trifu în cadrul unei conferințe organizate de Ziarul Financiar.

Citește și: România mai are o singură fabrică de zahăr cu capital autohton

 

Zilnic vin 25 de tiruri cu pâine congelată în România

Acestă situație era semnalată în luna mai și de Nini Săpunaru,  președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților în cadrul unei conferințe, care spunea, conform Agerpres, că în țara noastră intră zilnic 25 de tiruri cu pâine congelată din import, ceea ce înseamnă o cantitate de 875.000 de tone pe an. Orice pâine proaspătă din marile magazine, spunea el, este de fapt pâine congelată adusă din import.

- Reclamă -

Belgia și Franța: principalii furnizori

De asemenea, Aurel Popescu, preşedinte Rompan, declara că majoritatea tirurilor cu pâine congelată vin dinspre Belgia și Franța, iar pâinea ajunge la raft cu etichetă sau fără. Mai mult decât atât, acesta susținea că cea mai mare parte din pâinea congelată de import intră în categoria produselor de lux și este tarifată ca atare, scria în luna aprilie Jurnalul.ro.

Sursă foto: www.ninasroadlesstraveled.wordpress.com

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.