Micropia, primul muzeu din lume dedicat microbilor

0
Muzeul Micropia, Amsterdam
- Reclamă -

Încă din 2014, oraşul Amsterdam are o nouă atracție pentru turiștii de toate vȃrstele: Micropia. Acesta este primul muzeu din lume care prezintă lumea nevăzută a microorganismelor. Inaugurarea sa a fost făcută de către regina Maxima a Olandei.

Muzeul se găsește în curtea Grădinii Zoo Artis – Amsterdam, într-o frumoasă clădire istorică, din sec XIX, renovată, clădire ce integrează perfect motto-ul : ”Natura este profesorul în arta și știință”. Pȃnă și designul tapetului de pe pereți a fost realizat după modelul a trei specii de plante din Zoo Artis.

In interior, într-un spațiu luminat discret, bacterii, alge, paraziți și viruși pot fi văzuți la microscop, în vase Petri sau pe ecrane.

Microorganisme în Micropia, Amsterdam
Microorganisme în Micropia, Amsterdam

Microorganismele sunt peste tot pe pielea noastra, în mâncarea noastră, în apă, în sol, ne pot îmbolnăvi sau dimpotrivă, ne mențin sănătoși, sunt cele mai mici și cele mai puternice organisme de pe planeta noastra.

Văzute de aproape, acestea sunt spectaculoase și unele, chiar frumoase. In general, oamenii consideră microorganismele periculoase, dar acestea pot fi soluția pentru reducerea poluării planetei, pentru găsirea unor noi surse de hrană, unei noi surse de energie, etc.

Bacteria care descompune PET-urile în 6 săptămȃni

Microorganisme în Micropia, Amsterdam
Microorganisme în Micropia, Amsterdam

Plasticul pe care îl folosim și pe care apoi îl aruncam zilnic, ajunge în natură unde provoacă probleme majore pentru ecosisteme. Insulele de plastic care s-au format în oceane, particulele de microplastic care rezultă în timp, din descompunerea acestuia sub acțiunea razelor soarelui, curenților și valurilor și care ajung în final în organismele animalelor marine reprezintă pericole ce amenință biodiversitatea planetei.

- Reclamă -

Cercetatorii japonezi au descoperit însă că există bacterii ce ne pot salva. Bacteria Ideonella sakaiensis poate descompune PET-urile în numai 6 săptămȃni, la o temperatură de 30 de grade. Cum însă apa mărilor și oceanelor rareori ajunge la această temperatură, cercetătorii încearcă să găsească o soluție.

Studiul microorganismelor ar putea oferi răspunsul la unele dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă omenirea.

Micropia oferă posibilitatea de a înțelege această parte a lumii noastre

Muzeul este spectaculos atȃt prin noutatea pe care o aduce în lumea expozitiilor cȃt și prin modul interactiv de prezentare. Vizitatorul este surprins și de prezența cercetătorilor în halate albe, care verifică din cand în cȃnd starea colecției.

In 10 aprilie 2016, în Spania, Micropia a primit titlul de Cel mai inovativ muzeu din Europa, premiul Kenneth Hudson Award.

Microorganisme în Micropia, Amsterdam
Microorganisme în Micropia, Amsterdam

micropia _ amsterdam 5

Autor: Dana Canari, biolog

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.