Ministerul a ”luat la mână” programele de tomate, usturoi, lână, creșterea suinelor

0
Daea pui de o zi
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea și secretarul de stat Daniel Botănoiu au avut o întâlnire cu directorii Direcţiilor Agricole din toate judeţele României (DAJ).

Conform MADR, desfăşurată la sediul Agenţiei Naţionale de Zootehnie, întâlnirea a vizat o analiză a activităţilor din agricultură fiecărui judeţ având în vedere faptul că s-a încheiat recoltatul în mare parte la culturile însămânţate în toamna anului 2018 şi a început recoltatul la floarea soarelui şi porumb. De asemenea, ministrul i-a îndemnat pe directorii direcţiilor agricole să meargă în teren şi să facă evaluări la culturile de porumb şi floarea soarelui, pentru a avea o anumită predictibilitate în ceea ce priveşte producţiile totale ale acestor culturi. Conducerea DAJ l-a informat pe ministru şi despre cum se prezintă producţiile din pomicultură sau viticultură, la nivelul întregii ţări.

În cadrul şedinţei, au fost discutate şi programele ce se află în implementare în teritoriu, cum sunt Programul de tomate, cel de usturoi sau cel de sprijin pentru lână, fiind pus accentul şi pe Programul de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie şi pe Programul de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie în sectorul creşterii păsărilor. Conducerea MADR a subliniat importanta acestor programe pentru fermierii români, precum şi rolul deosebit pe care reprezentanţii DAJ îl au în implementarea corectă a acestora, principala lor atribuţie fiind acordarea de sprijin fermierilor, dar şi urmărirea îndeaproape a stadiilor de realizare. De asemenea, ministrul a amintit şi faptul că încurajarea agricultorilor să se constituie în cooperative le poate aduce o forţă mai mare în ceea ce priveşte valorificarea producţiei obţinute. Petre Daea le-a reamintit celor prezenţi de principalul obiectiv al său, reabilitarea sistemului de irigaţii, şi faptul că este important că fermierii să utilizeze apa adusă pe canale, mai ales că în unele judeţe s-au reabilitat staţiile de pompare.

Un alt aspect menţionat în şedinţa de lucru a vizat Legea Muntelui şi procesul de dezvoltare şi protecţie a zonei montane. În vederea informării asupra programelor MADR pentru zonele montane şi identificării problemelor din zona montană este necesar ca funcţionarii de la Direcţiile agricole din ţară să interacţioneze cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Zonei Montane şi să meargă în teren, pentru informarea populaţiei din aceste zone asupra programelor de sprijin dedicate zonei muntelui. Astfel, oamenii trebuie să cunoască că pot beneficia de sprijin, atât financiar, cât şi de asistenţă tehnică în vederea accesării fondurilor disponibile.

Citește și: AMR o lună până la INDAGRA 2019! Cât costă un bilet de acces

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here