UPDATE: Miros de fum în București? Ard terenurile de la fermele de porci de la Periș

2
- Reclamă -

Evoluţia norului de fum din zona Periş, judeţul Ilfov, va fi de relativă staţionare şi dispersie, apoi de deplasare uşoară către vest-sud-vest, pe parcursul zilei de miercuri, potrivit unui comunicat transmis de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

 

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind evoluţia norului de fum din zona Periş, jud. Ilfov – municipiul Bucureşti se apreciază că în cursul acestei zile circulaţia aerului va fi relativ slabă (sub 20 km/h) şi se va realiza predominant dinspre est-nord-est către vest-sud-vest, astfel că evoluţia norului de fum va fi de relativă staţionare şi dispersie, apoi de deplasare uşoară către vest-sud-vest”, subliniază meteorologii.

 

- Reclamă -

ANM precizează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza prognoza emisă miercuri.

Așa cum am comunicat mai jos, în noaptea de marţi spre miercuri, ca urmare a unui incendiu de vegetaţie produs pe o suprafaţă de 30.000 mp, din zona Periş (judeţul Ilfov), la ora actuală, ard mocnit bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate, conform ministrului Mediului, Costel Alexe.

 

 

 

Garda de Mediu anunță că un incendiu a izbucnit la Periș. Este vorba de terenurile care aparțin fostei ferme de porci din localitate. Incendiul se întinde pe trei hectare, iar mirosul este resimțit în toate localitățile învecinate, până în partea de Nord-Vest a Bucureștiului.

Incendiul a izbucnit marți, iar vegetația de pe câmp și tot ce se află în canalele de dejecții ard de 24 de ore. La fața locului fiind echipaje de pompieri care încearcă să oprească focul.

 

În Periș a funcționat ferma de porci Romsuintest Periș, care adăpostea porcin de rezerva de stat. Firma a intrat în insolvență în 2012.

Abatorul Periş SA, parte a Grupului Agricover, riscă să intre în insolvenţă din cauza unei datorii de 3 milioane lei

Din documentele aflate la dosarul de insolvență al fermelor de la Periș, consultate de G4Media.ro în 2018, rezultă că în contul unor datorii la Tel Drum, care vindea furaje, fermele de la Periș au trimis la Ferma Salcia în 2011, cu titlu gratuit, peste 2.600 de porci într-o singură lună. La acel moment, Ferma Salcia era controlată de directorul Tel Drum, Petre Pitiș. Doi ani mai târziu, în 2013, ferma Salcia a ajuns la fiul lui Dragnea, Ştefan Valentin Dragnea, care a achitat pe fermele de porci din Salcia suma de 450 de lei.

Citește și Cu Liviu Dragnea în pușcărie, firma de porci este aproape de insolvență pentru 1.200.000 de euro datorie

Anunțul oficial al Gărzii de Mediu:

Având în vedere numeroasele sesizări ale cetățenilor din zona comunelor Mogoşoaia, Corbeanca, Periş cu privire la poluarea aerului, comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu din cadrul Comisariatului Judeţean Ilfov s-au deplasat în zonă, pentru verificări.

În urma controlului efectuat, astăzi, pe teritoriul administrativ al comunei Periş, la limita cu judeţul Dâmboviţa, la nord-nord-vest de Comuna Corbeanca, s-a constatat prezenţa unui incendiu de vegetaţie spontană uscată, care ardea mocnit, cu degajare de fum, fără flacără, pe o suprafaţa de aprox 30.000 mp.

Din datele obţinute de la Primăria Periş, rezultă că pe terenul incendiat se află batalurile fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate.

Din informațiile existente în baza de date a UAT Periş, proprietarul terenului incendiat ar fi o societate aflată în insolvență, însă, viceprimarul localităţii Periş a afirmat că baza de date cu privire la proprietarul acestor terenuri nu a fost actualizată.

În vederea limitării extinderii şi lichidării focarelor de incendiu, reprezentanţii legali ai UAT Periş au dispus prezența, la locul incendiului, a doua autospeciale şi a unui excavator.

În timpul controlului, au fost impuse UAT Periş următoarele măsuri cu termene:

– identificarea proprietarul/proprietarii terenurilor în vederea sancţionării contravenţionale
– impunerea de măsuri în vederea reducerii efectelor incendiului
– monitorizarea şi supravegherea focarelor de incendiu, pentru limitarea efectelor produse.

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.