Abatorul Periş SA, parte a Grupului Agricover, riscă să intre în insolvenţă din cauza unei datorii de 3 milioane lei

1

Abatorul Periş SA, parte a Grupului Agricover, riscă să intre în insolvenţă, într-un proces deschis la Tribunalul Ilfov de firma Agrikilti SRL, care se ocupă de creşterea porcilor.

Litigiul a fost declanşat pe 18 noiembrie, iar următorul termen este pe 10 ianuarie 2020, potrivit Portalului instanţelor ((dosarul nr. 3396/93/2019 aflat pe rolul Tribunalului Ilfov – Secţia Civilă)). În cererea de deschidere a procedurii insolvenţei, depusă la Tribunalul Ilfov, se arată că Agrikilti SRL deţine o creanţă certă, lichidă şi exigibilă în cuantum de 3,02 milioane de lei.

Abatorul Periş SA a acumulat aceste datorii în urma unui contract semnat în octombrie 2019, care a avut ca obiect cumpărarea de porcine pentru abatorizare. Debitorul s-a obligat să plătească marfa, cu ordin de plată, în termen de şapte zile calendaristice de la recepţia mărfii.

Facturile emise de vânzător au la bază rapoartele de clasificare, din care rezultă că marfa a fost recepţionată şi porcii au fost abatorizaţi. ”Deşi cumpărătorul a recunoscut executarea obligaţiei şi a achitat parţial marfa livrată în temeiul contractului, ulterior a încetat fără un motiv justificat plata facturilor scadente emise în baza contractului şi a livrărilor efectuate, motiv pentru care suntem îndreptăţiţi să considerăm că acesta se află într-o stare de insolvenţă”, se arată în documentul citat.

Agrikilti SRL este o companie cu capital românesc şi se ocupă cu creşterea, îngrăşarea şi comercializarea suinelor. În 2017 a obţinut o finanţare europeană prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, pentru modernizarea unei ferme din judeţul Olt.

Potrivit datelor ONRC, 96,8% din acţiunile societăţii Abatorul Periş sunt controlate de Agricover Holding SA. Din consiliul de administraţie face parte Jabbar Kanani, cetăţean român de origine iraniană, alături de Liviu Dobre, Daniel Florescu şi de Ştefan-Doru Bucătaru, ca reprezentant al companiei canadiene Veldtster. Agricover Holding SA este controlată de Jabbar Kanani, care deţine 87,2% din pachetul de acţiuni. Agricover Holding SA acţionează pe două direcţii: activităţile de agri-business, care cuprind vânzarea de materii prime, inputuri agricole sau procesare, şi divizia de finanţare – Agricover Credit IFN.

Agricover Credit IFN are două linii de credit deschise la Banca Internaţională de Investiţii (BII), cu sediul la Moscova, în valoare totală de 20 de milioane de euro. Cel mai recent împrumut a fost acordat în aprilie 2019, în valoare de 10 milioane de euro. Portofoliul de împrumuturi al BII în România depăşeşte 100 de milioane de euro şi este în creştere.

Analistul economic Dragoş Cabat, care face parte din boardul CFA România (Chartered Financial Analyst), a afirmat că BII oferă companiilor banii mai rapid şi mai lejer din punctul de vedere al documentaţiei, comparativ cu instituţii precum BERD, BEI sau Banca Mondială, dar nu sunt neapărat bani mai ieftini. ”Prin astfel de împrumuturi creşte şi influenţa Rusiei în zone pe care ea le consideră strategice”, a afirmat Cabat pentru Europa Liberă.

BII a fost creată în anii 1970, pentru a deservi blocul socialist – CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc).

Nouă state foste comuniste au continuat să rămână sau au revenit ulterior ca acţionari ai BII: Rusia (44,1%), Bulgaria (12,4%), Ungaria (14,7%), Cehia (11%), România (7,6%), Slovacia (6,3%), Cuba (1,5%), Vietnam (1%), Mongolia (1%).

Până la ora publicării acestui articol, nu am primit punctul de vedere al reprezentanţilor companiilor Abatorul Periş SA, sau Agricover Holding SA, deşi redacţia publicaţiei „Săptămâna în Oltenia” a solicitat lămuriri cu privire la situaţia creată în urma cererii insolvenţei de către SC AGRIKILTI SRL în dosarul nr. 3396/93/2019 aflat pe rolul Tribunalului Ilfov – Secţia Civilă. De asemenea, au fost solicitate şi documente considerate relevante în susţinerea punctului de vedere al reprezentanţilor Abatorului Periş.

Evoluția coloborării dintre Societatea Abatorul Periș S.A. și Societatea Agrokilti S.R.L.

Pe parcursul anului 2019 Societatea Abatorul Periș S.A. a derulat bune relații comerciale cu patru societăți comerciale făcând parte din același grup – Societatea Landbruck S.R.L., Societatea Porcellino Grasso S.R.L., Societatea Agrova S.R.L. și Societatea Agrikilti S.R.L. – achitând până la data de 31.10.2019 în temeiul relațiilor contractuale stabilite între părți, peste 12 milioane de lei;

La data de 31.10.2019, DSVSA Dâmbovița informează Societatea Abatorul Periș S.A. cu privire la existența unor loturi neconforme calitativ în exploatația Societății Agrikilti S.R.L., fiind solicitată efectuarea trasabilității loturilor de porcine și rechemarea cărnii și/sau produselor/subproduselor din piață, respectiv oprirea livrării în piața de carne și/sau produse/subproduse din loturile de porci grași incriminate;

Reprezentanții Societății Agrikilti S.R.L. s-au angajat în scris să acopere integral valoarea prejudiciilor cauzate Societații Abatorul Periș S.A.;

În consecință, reținerea la plată a sumei invocate (3 milioane de lei) este în conformitate cu dispozițiile articolului 4.12. din contractul de achiziție porcine nr. 1440/09.10.2019 și este justificată în baza documentelor financiare ale Societății Agrikilti S.R.L. din care rezultă că se află într-o situație financiară insolvabilă;

Înregistrarea pe rolul Tribunalului Ilfov a cererii de deschidere a procedurii insolvenței împotriva Societății Abatorul Periș S.A. nesocotește, atât dispozițiile legale (din perspectiva termenului de 60 de zile de la scadența creanțelor pretinse), cât și soliditatea poziției financiare a Societății Abatorul Periș S.A.;

Societatea Abatorul Periș S.A. a formulat contestație și întâmpinare împotriva cererii de deschidere a procedurii insolvenţei formulate de către Societatea Agrikilti S.R.L. (dosarul nr. 3396/93/2019 aflat pe rolul Tribunalului Ilfov – Secţia Civilă);

Mai mult, suma de 3 milioane de lei (egală cu suma presupus datorată Societății Agrikilti S.R.L.) este în prezent blocată de către Societatea Abatorul Periș S.A. într-un depozit bancar separat, comunicat inclusiv instanțelor de judecată competente;

Societatea Abatorul Periș S.A. nu este în incapacitate de plată sau în stare de insolvență, iar pe parcursul derulării acestor acțiuni a acționat întodeauna responsabil, respectând prevederile legale și principiile agreate în contractele comerciale semnate de către parți”.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here