Cum trebuie întreținut și folosit motoferăstrăul în timpul iernii

0
Stihl_motoferăstrău_iarna
- Reclamă -

Mai avem foarte puțin și munca intensă cu motoferăstrăul va reîncepe.  Numeni nu-și dorește ca atunci când trebuie să se apuce de treabă să aibă „supriza” unor defecțiuni, care uneori, ne și costă destul de mult. De asemenea, iarna unele motounelte necesită măsuri de siguranță sporite atunci când sunt folosite. Specialiștii STIHL, una dintre cele mai cunoscute mărci de motounelte, au întocmită o listă cu sfaturi pentru siguranța utilizării motoferăstaielor pe timp de iarnă, dar și pentru depozitrea acestora în bune condiții.

Cum trebuie depozitat un motoferăstrău:

  • Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să vă asigurați că motoferăstrăul este setat pe modul „iarnă” care activează sistemul de preîncălzire a carburatorului. Acest lucru este important pentru prevenirea formării de gheață în carburator, ce poate duce chiar la deteriorarea ulterioară a motorului.
  • Capacul roţii de lanţ trebuie să fie curățat cu și mai multă atenție decât pe timp de vară. Rumegușul și uleiul care se adună de obicei pe el poate îngheța și duce astfel la funcționarea defectuoasă a motoferăstrăului.
  • Frâna de lanț trebuie și ea să fie curățată cu mare atenție, mai ales la motoferăstraiele la care aceasta este plasată în capacul roţii de lanţ.
  • Înainte de a realimenta motoferăstrăul, îndepărtați cu grijă zăpada din jurul orificiului rezervorului, astfel încât aceasta să nu ajungă în rezervor.
  • Sistemul anti-vibrație al unui motoferăstrău STIHL trebuie să fie curățat atent de orice urmă de zăpadă sau umezeală, pentru a preveni înghețarea întregului sistem.
  • Foarte important: zăpada, gheața sau apa trebuie îndepărtate din jurul clapetei de accelerație sau a celei
  • Sistemul de răcire trebuie și el curățat de zăpadă, gheață sau umezeală pentru a preveni supraîncălzirea prematură a motorului.

Cum să utilizăm în siguranță motoferestrăul în timpul iernii:

  • În principal, când vreți să utilizați un motoferăstrău STIHL pe timp de iarnă, este necesar să aveți în vedere faptul că pământul poate fi înghețat și alunecos. Aveți nevoie de încălțăminte de iarnă cu o aderență bună. Iarna, lemnul este mai predispus la a se rupe în așchii mărunte, astfel că utilizarea unor echipamente de protecție precum căști, mănuși, ochelari este obligatorie.
  • Lemnul înghețat este mai greu și mai tare decât în mod normal. În aceste condiții, STIHL recomandă să scădeți unghiul de ascuțire al lanțului cu aproximativ 5 grade. Acest lucru crește performanța de tăiere a lemnului înghețat și scade uzura lanțului și a cadrului de ghidare.
  • Și nu în ultimul rând, specialiștii STIHL recomandă îndepărtarea cu foarte mare atenție a gheții sau zăpezii de pe mânerele motoferăstrăului pentru a preveni posibilele situații în care acesta vă poate aluneca din mână.

Pe timp de iarnă, asigurarea unor măsuri tehnice și de protecție suplimentare este importantă pentru buna funcționare a motoferăstraielor și reducerea riscului de accidente.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.