Irigații în România – o piață estimată la peste 40 milioane de euro pe an

0
irigații-piață
- Reclamă -

Sistemul de irigații este sectorul care va atrage cele mai multe investiții în perioada următoare, susține Robbert Rekkers, director general al Agricover Credit IFN. Acest trend se vede deja în piață, numai anul trecut investițiile private s-au dublat de la 40 milioane de lei la 200 milioane de lei. România dispune până în 2020 de circa 1,5 miliarde de euro, sume care provin din bugetul național, dar și din bugetul UE, așa că este de așteptat ca investițiile în sector să se dezvolte într-un ritm susținut, în condițiile în care costurile estimate pentru un hectar se ridică la circa 1.000 euro.

Potrivit datelor Agricover, doar 5% din suprafața arabilă a țării – 500.000 ha din cele 10 milioane hectare – este irigată, cu mult mai mult decât informațiile vehiculate în piață, iar jumătate din suprafețele de irigat au deficit de umiditate în sol.

Avantejele aduse de irigații

Rekkers spune că într-un an normal, irigațiile aduc un plus de producție de 20-30%, iar într-un an secetos crează 70-90% venituri suplimentare. Suficiente motive care să-I determine pe fermieri să investească în sector, susține Rekkes. În opinia lui, principala cauză care îi determină pe fermieri să fie reticenți referitor la investiții este costul electricității.

Citește și: Ananasul din prăjiturile de iarnă, un amestec de vitamine şi minerale

 Un program foarte ambițios

Programul actual anunțat de MADR de dezvoltare a sistemului de irigații care prevede reabilitarea a circa 1,3 milioane de hectare până în 2020 i se pare oficialului Agricover destul de ambițios, nu știe însă cât de realist este el. Ori să realibetezi circa 2 milioane de hectare și să te adresezi unui număr de circa 200.000 de fermieri este destul de greu…

- Reclamă -

Sursă foto: www.radioiasi.ro

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.