A venit toamna, iar recoltele viei se adună şi se consumă în cantităţi industriale. Dar oare e bine? Ne ajută, cumva, pe noi să consumăm atâţia struguri? Află ce spun nutriţioniştii despre băutura din struguri, mustul.
Mustul este un stimulator excelent pentru imunitate, ajutându-i, astfel, pe anemici. El este bogat în vitaminele A, B1, B2, C, PP şi K, şi în minerale. Sucul de struguri stimulează sistemul nervos prin reducerea retenţiei de apă, energizând organismul.
Băutura este recomandată celor care fac mult efort intelectual, dar şi celor convalescenţi datorită conţinutului ridicat al vitaminei C. Datorită substanţei numită resveratrol, strugurii negri au un puternic efect antioxidant şi ajută sistemul cardio-vascular să funcţioneze normal.
„Mustul este indicat pentru anemie, astenie, surmenaj, dar şi în afecţiuni precum gută sau artroză. Este un bun laxativ, fiind recomandat în anumite tipuri de constipaţie, dar şi un excepţional diuretic, indicat pentru tulburări ale tensiunii arteriale”, spune nutriţonistul Maria Florea.
Citeşte şi Utilaje pentru recoltarea strugurilor. Cât de eficiente sunt?
Mai mult, băutura proaspătă din struguri poate fi folosită şi ca tratament de înfrumuseţare. Reîmprospătează tenul şi îi oferă elasticitate, mai ales dacă strugurii sunt negri.
Alte boli care se tratează cu must: tulburările de nutriţie, unele stări alergice, bolile căilor respiratorii (laringite cronice şi tuberculoase), scrofuloza, anemie, rahitism şi astenie.
- Mustul nu este indicat diabeticilor pentru conţinutul mare de zahăr din struguri. Totuşi, nutriţioniştii spun că este bun în curele de slăbire, dar consumat cu măsură.
- Mustul trecut de două zile de la stoarcerea strugurilor, nu este indicat pentru şoferi.
Cât alcool are mustul
Mustul este cel mai dulce în prima zi de când au fost storşi strugurii. Este indicat şi pentru cei mici, pentru că nu conţine mai mult de 1% alcool. După fermentare, însă, la vreo patru zile după ce au fost storişi strugurii, gradul de alcoolemie creşte până la 4 %. Acesta se numeşte tulburel, şi este recunoscut după cum începe să pişte uşor limba. El este contraindicat şoferilor şi copiilor. Pe zi ce trece concentraţia de alcool creşte şi se transformă în vin.
Reţeta pentru păstrat mustul pe iarnă
- 1 litru must dulce, abia stors, din struguri care nu au fost lăsaţi să fermenteze
- 3 aspirine netamponate
Mod de preparare:
Mustul proaspăt stors se strecoară printr-un tifon, apoi se pune la fiert, la foc potrivit. Fierberea se face într-un vas încăpător, pentru că se va forma destul de multă spumă. Cu o sită fină se îndepărtează spuma care se formează, până când mustul rămâne limpede. Aspirinele dizolvate într-o cantitate mică de must se adaugă în mustul aflat pe foc şi se mai lasă la fiert încă 5 minute. După ce se opreşte focul, vasul cu must se lasă la răcit. După ce mustul s-a răcit, se toarnă în sticle din plastic de 1 sau 2 litri, care se închid foarte bine. Sticlele se păstrează la loc răcoros, într-o cămară sau în beci. O sticlă cu must începută trebuie consumată în cel mult 7 zile.
Citeşte şi Cele mai cunoscute podgorii din lume și cum se intreține corect vița de vie
Dacă aveţi ocazia să faceţi must din struguri NESTROPIŢI, anul acesta, nu uitaţi că el măreşte rezerva de glicogen din ficat şi îmbunătăţeşte starea funcţională a acestuia, mai ales în bolile cronice.
[…] Citește și: Mustul – băutura miraculoasă pentru trup şi suflet […]
[…] Citește și: Mustul – băutura miraculoasă pentru trup şi suflet […]