Navele cu cereale ucrainene se adăpostesc pe partea românească a brațului Chilia

1

De mai multe săptămâni, transportatorii de cereale din Ucraina au început să își adăpostească navele pe partea românească a brațului Chilia în timpul nopții, informează agenția de presă DPA care îl citează pe Florin Vizan, directorul Administrației Porturilor Maritime Constanța.

 

Potrivit lui Florin Vizan, diplomați din Uniunea Europeană și SUA au negociat această măsură de protecție cu autoritățile române și ucrainene în luna august, scrie Agerpres.

Amenințarea atacurilor aeriene rusești a întrerupt deseori transferul cerealelor de pe o navă pe alta pe partea ucraineană a Dunării, a apreciat Florin Vizan.

„Ca măsură preventivă, ucrainenii își aduc, temporar, navele pe partea românească”, a precizat Florin Vizan. Acesta este motivul pentru care, în prezent, exporturile de cereale durează atât de mult, a adăugat Vizan.

Vezi și Ciolacu vorbește cu omologul ucrainean despre importul de cereale

O mare parte din exporturile de cereale ale Ucrainei trec prin portul Constanța, pentru că atacurile rusești au făcut imposibile exporturile prin porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Conform autorității portuare, în primele opt luni ale anului, Ucraina a exportat 9,2 milioane de tone de cereale prin portul Constanța, însă ritmul livrărilor a încetinit, pe măsură ce atacurile rusești asupra porturilor de la Dunăre s-au intensificat. Comparativ, pe tot parcursul anului 2022, Ucraina a expediat 8,6 milioane de tone de cereale prin portul Constanța.

un comentariu

  1. […] De mai multe săptămâni, transportatorii de cereale din Ucraina au început să își adăpostească navele pe partea românească a brațului Chilia în timpul nopții, informează agenția de presă DPA care îl citează pe Florin Vizan, directorul Administrației Porturilor Maritime Constanța.   Potrivit lui Florin Vizan,… Cititi mai multe aici: Navele cu cereale ucrainene se adăpostesc pe partea românească a brațului Chilia […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here