Fiscul a început să le golească conturile pescarilor de la Marea Neagră

1
PESCUIT COMERCIAL
- Reclamă -

Sute de pescari acuză faptul că autoritățile au constatat abia acum că beneficiarii nu au fost eligibili pentru fondurile acordate în pandemie. Fiscul a început să le golească conturile și a pus poprire pe ambarcaţiuni. Ministerul Agriculturii nu a reușit să vină cu niciun răspuns la această situație.

Pescarii spun că navele ies mai puțin în larg, de teama minelor, iar producția de peşte a scăzut dramatic din cauza războiului din Ucraina.

În timpul restricțiilor din pandemie, pescarii de pe litoral au avut pierderi mari. Li s-au oferit, însă, ajutoare financiare.

Vezi și Scrumbia de Dunăre este unul dintre puţinii peşti migratori din România

Fermierii piscicoli care au întocmit documentația necesară au reușit să obțină sume cuprinse între câteva zeci și câteva sute de mii de lei. În total, 1.8oo.ooo de euro.

Însă, după un an, societățile comerciale de pescuit au fost somate de Ministerul Agriculturii să înapoieze banii primiți. În ghidul pus la dispoziție în perioada pandemiei există condiția ca pescarii să-și fi încetat activitatea temporar, dar nu era detaliat acest aspect.

Laurențiu Mirea, preşedintele Organizaţiilor de pescari din Marea Neagră: „Ei ar fi vrut pe perioada COVID-ului, un an jumate, să nu ne mișcăm de la mal. Nu există așa ceva, nu se poate. Dacă într-un an nu ieși la mare și nu realizezi capturi, (…) în momentul acela pierzi autorizația de pescuit.”

- Reclamă -

Pescarii care au primit ajutoarele în timpul pandemiei și-au cheltuit toți banii. Unii au făcut și investiții în nave noi, pe care le pot pierde acum.

Gabriel Siverenco, pescar: – Mi-au pus sechestru pe cont, mi-au luat banii de COVID. Ei au zis că au greșit ghidurile și că nu avem suficiente probe că (…) am avut activitatea suspendată pe perioada COVID-ului.

Gabriel Siverenco, pescar, spune că în cazul său e vorba despre 50 de mii de euro.

Peștele capturat din Marea Neagră e tot mai puțin, în condițiile în care pescarii se văd nevoiți să-și reducă activitatea. Multe nave refuză să mai iasă în larg din cauza războiului din Ucraina.

Laurențiu Mirea, preşedintele Organizaţiilor de pescari din Marea Neagră: „Deja 7 firme din 18 firme afectate sunt în executare la ANAF. Deja a avenit ANAF-ul, ne-a blocat conturile și ne-a sechestrat vapoarele.”

Danko Penev, pescar: „Am prins o mină înainte cu o lună și jumătate. Am anunțat autoritățile, au venit, au găsit, au detectat, au scos, au dezactivat mina, dar noi am pierdut o zi întreagă de pescuit.”

Eugen Drăgoi, pescar: „Din cauza minelor, personalul de pe ambarcațiuni le e și frică să iasă. Nu mai navigăm noaptea, evităm navigatul noaptea. Pe partea de nord, spre Sulina, Sfântu, evităm.”

 

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Sute de pescari acuză faptul că autoritățile au constatat abia acum că beneficiarii nu au fost eligibili pentru fondurile acordate în pandemie. Fiscul a început să le golească conturile și a pus poprire pe ambarcaţiuni. Ministerul Agriculturii nu a reușit să vină cu niciun răspuns… Cititi mai multe aici: Fiscul a început să le golească conturile pescarilor de la Marea Neagră […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.