Niciun contract comercial cu patru produse agricole nu se mai poate încheia între agenţii economici din Ucraina şi România

1
- Reclamă -

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat marţi că niciun contract comercial cu patru produse agricole – grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui – nu se mai poate încheia între agenţii economici din Ucraina şi România, odată cu adoptarea de către Comisia Europeană a unor măsuri excepţionale privind importurile de astfel de produse din Ucraina.

 

„A apărut marţi în Jurnalul Oficial regulamentul prin care se instituie norma juridică de stopare a importurilor la cele patru produse – grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui – în cele cinci state. După un maraton al dialogului instituţional între România şi Comisia Europeană, aşa cum se putea prevedea, Comisia a intrat în dispozitivul legal de a decide într-un domeniu care-i aparţine, făcând astfel regulă în piaţă, printr-o normă juridică unitară care vizează cele cinci state ce au fost şi sunt afectate de afluxul de cereale din Ucraina. Decizia este până pe 5 iunie, asta înseamnă că de azi încolo niciun contract comercial dintre agenţii economici din Ucraina şi din România nu se poate încheia. Rămân coridoarele pentru tranzit, dar importul pentru produsele care urmează a fi comercializate spre România şi importurile se opresc. Pe 5 iunie, urmare a faptului că atunci va intra noul regulament în funcţiune, se va analiza situaţia pe piaţă şi se vor lua măsurile care se impun. România a interpretat corect legal şi în beneficiul fermierilor situaţia creată în contextul războiului din Ucraina”, a declarat, marţi seara, pentru Agerpres, Petre Daea.

În ceea ce priveşte suma suplimentară pe care o va primi România din cele 100 de milioane de euro pe care Comisia le va aloca în sprijinul celor cinci state, respectiv România, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria, afectate de importurile de cereale din Ucraina, aceasta se ridică la 29,73 milioane de euro şi „va fi pusă imediat în mişcare”.

„Suma compensatorie pentru România este de 29,73 milioane de euro şi va fi pusă imediat în mişcare, după ce va apărea în Jurnalul Oficial al Comisiei Europene. În acest moment suntem în plină activitate pentru înregistrarea cererilor pentru suma de 20 de milioane de euro care se acordă pentru stocurile de grâu existente la 1 februarie, urmând ca în momentul în care va apărea în Jurnalul Oficial să punem în mişcare actul normativ pentru sprijinul fermierilor care au avut de suferit urmare a nevalorificării produselor de porumb, de floare-soarelui şi de rapiţă”, a transmis şeful MADR.

Mai puțini porci și vaci în Uniunea Europeană

- Reclamă -

El a adăugat că dublarea acestei sume cu una similară de la bugetul de stat se va lua numai după o inventariere a stocurilor care există la fermieri. „Avem cadrul legal pentru a suplimenta din bugetul de stat, dar aceasta o vom face în funcţie de stocurile care există la fermieri. Facem o inventariere a stocurilor care există la fermieri, în funcţie de care vom decide”, a concluzionat ministrul Agriculturii.

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat marţi că niciun contract comercial cu patru produse agricole – grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui – nu se mai poate încheia între agenţii economici din Ucraina şi România, odată cu adoptarea de către Comisia Europeană a… Cititi mai multe aici: Niciun contract comercial cu patru produse agricole nu se mai poate încheia între agenţii economi… […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.