vineri, 13 decembrie 2024

Cele mai citite

Noi norme metodologice pentru piața vitivinicolă

Guvernul a aprobat în ședința din 20 iulie Hotărârea privind normele metodologice de aplicare a Legii nr. 164/2015 a viei și vinului în sistemul organizării comune a pieței vitivinicole. Prin acest act normativ se armonizează legislaţia naţională cu legislaţia Uniunii Europene în sectorul vitivinicol, în sensul menţinerii stabilităţii cadrului instituţional cu rol şi atribuţii în elaborarea strategiilor în domeniul vitivinicol precum şi asigurarea fluenţei în derularea măsurilor, programelor şi proiectelor de dezvoltare pe termen mediu şi lung în viticultură.

Totodată, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR)  îi revine rolul de autoritate competentă privind elaborarea şi aprobarea reglementărilor specifice producţiei, procesării, îmbutelierii şi etichetării produselor vitivinicole în vederea comercializării, în special a vinurilor de calitate, cu Denumire de Origine Controlată (D.O.C.), Indicație Geografică (I.G.) și a vinurilor varietale (cu denumire de soi).

De asemenea, se stabilesc  atribuţiile şi responsabilităţile structurilor MADR implicate în implementarea prevederilor legale, respectiv Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (I.S.C.T.V.) şi Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (O.N.V.P.V.), după cum urmează:

■ atribuţiile O.N.V.P.V., ca structură care asigură gestionarea la nivel naţional, Registrul Plantațiilor Viticole, precum și Sistemul Informatic Naţional al Viei şi Vinului, instrument de bază pentru punerea în aplicare a măsurilor de sprijin în sectorul vitivinicol, a potenţialului de producţie, D.O.C. şi I.G. şi a menţiunilor tradiţionale pentru produsele vitivinicole;

- Publicitate -

■ atribuţiile I.S.C.T.V., care asigură supravegherea aplicării legii în realizarea producţiei de struguri, de vinuri şi alte produse vitivinicole şi sunt abilitaţi în executarea controalelor oficiale pentru asigurarea calităţii şi conformităţii produselor 

Actul normativ detaliază gestiunea și controlul pieței vitivinicole, a reglementării procedurii naționale în ceea ce privește protecția I.G. și D.O.C. atât la nivelul Uniunii Europene cât și la nivel național, în concordanță cu prevederile Legii nr. 164/2015.

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles