Noua Zeelandă, țara unde se obțin cele mai mari producții de grâu din lume (circa 17 to/ha)

0
- Reclamă -

Dacă în România ne mândrim cu producții foarte bune în acest an, cu vârfuri de 10-12 tone/ha, în țări precum Noua Zeelandă, de exemplu, recolta ajunge la circa 17 tone/ha.

Mai precis, 16,7 tone/ha a recoltat Éric Watson pe o parcelă de grâu de 11,89 ha, depășind vechiul record deținut de către un englez. Această producție a fost obținută la Ashburton, pe coasta de est a Noii Zeelande, unde se află ferma de 490 ha deținută de Éric Watson, potrivit France Agricole.

Trebuie menționat faptul că în această regiune se obțin cele mai mari randamente din lume la grâul irigat, media la hectar fiind de circa 12 tone. Solurile sunt formate din argilă, iar stratul arabil nu are decât 40 cm. Pe parcela unde s-a bătut recordul mondial a fost semănat soiul Oakley. El a fost semănat în aprilie 2016 cu o densitate de 65 kg/ha cu un Horsch Pronto de 8 m.

La noi, media la grâu bate spre 5 tone/ha

Producția totală de grâu, secară și triticale a fost anul acesta de circa 10,164 milioane tone, de pe o suprafață recoltată de 2,101 milioane ha, media la hectar fiind de 4.836 kg/ha.

La grâu, cele mai mari producții medii la hectar au fost realizate în județele Mehedinți – 10,2 to/ha (localitatea Cujmir), Argeș (10 to/ha), Vrancea (Ciorăști-10 to/ha), Bihor (Biharia – 10 to/ha) și Călărași (Cocora – 9,8 to/ha)

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.