Noutăți de la ministrul Agriculturii despre instalarea tinerilor fermieri

0
munca țăranului trebuie plătită

Prin intermediul unei postări pe Facebook, Ministrul Agriculturii în exercițiu, Adrian Oros, a anunțat numărul de cereri de finanțare primite de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) prin intermediul submăsurii privind instalarea tinerilor fermieri, componenta dedicată Diapora.

Conform informațiilor transmise de membrul Guvernului Cîțu pe pagina sa de socializare, AFIR a primit 256 de cereri de finanțare în valoare de circa 10,5 milioane euro prin intermediul submăsurii 6.1 – Diaspora din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a încheiat sesiunea de primire a solicitărilor de finanţare pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta dedicată Diaspora, sesiune care s-a desfăşurat în perioada 4 ianuarie – 5 iulie 2021. Astfel, la AFIR s-au primit online 256 de cereri de finanţare în valoare de aproximativ 10,5 milioane de euro, prin intermediul submăsurii 6.1 – Diaspora din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020”, a scris ministrul Oros pe pagina sa de Facebook.

Sprijinul acordat prin această linie de finanţare este 100% nerambursabil şi, în prezent, este de 40.000 sau de 50.000 de euro, în funcţie de dimensiunea exploataţiei agricole pe care o va dezvolta tânărul fermier, a menţionat Oros.

Alocare financiară de 20 de milioane de euro

Tinerii fermieri din Diaspora, care vor să acceseze fonduri europene pentru instalarea în mediul rural, au putut depune cererile la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) până luni la ora 16:00.

Sesiunea de primire a cererilor de finanţare a fost prelungită până la data de 5 iulie, termenul iniţial de închidere fiind 4 mai 2021.

Alocarea financiară pentru această sesiune continuă a fost de 20 milioane de euro. Pragul de calitate pentru perioada mai-iulie este de 25 de puncte.

Potrivit AFIR, până la data de 4 mai, au fost depuse 172 de proiecte a căror valoare însumează 6,9 milioane de euro. Până la atingerea plafonului de depunere a proiectelor mai sunt disponibile fonduri în valoare de 23 de milioane de euro.

Finanţarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranşe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanţare şi 25% din cuantumul sprijinului în funcţie de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăşi trei ani (cinci ani pentru exploataţiile pomicole) de la semnarea documentului.

Acordarea sprijinului va fi proporţională cu gradul de îndeplinire a Planului de Afaceri.

Sesiunea de primire a proiectelor dedicată tinerilor fermieri din diaspora a fost deschisă pe 4 ianuarie 2021.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here