O nouă fermă va fi ”rasă” din cauza pestei porcine africane

4

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a identificat un nou focar de pestă porcină africană (PPA) într-o exploataţie comercială din comuna Văcăreni, aşa încât numărul societăţilor comerciale afectate de acest virus a ajuns la trei în judeţul Tulcea.

„În judeţ, avem trei exploataţii comerciale în care s-a identificat PPA, cea din apropiere de municipiu, cea din Satu Nou şi ferma din Văcăreni, această exploataţie de creştere şi îngrăşare a porcului având un efectiv de 1.800 de capete. Vor începe operaţiunile de ucidere a suinelor din ferma din Văcăreni”, a declarat, pentru Agerpres, directorul DSVSA, Mitică Tuchilă.

În gospodăriile populaţiei din judeţ, în prezent, sunt active 507 focare unde 377 de suine au murit din cauza PPA, iar alte 3.031 au fost sacrificate, pentru prevenirea extinderii focarelor.

Medicii veterinari tulceni au început luna trecută acţiunile de ucidere preventivă a porcilor din mai multe localităţi din judeţ, acţiuni care presupun sacrificarea tuturor suinelor dintr-o localitate în care s-a identificat PPA, pentru a izola focarele de restul judeţului, iar aceste acţiuni preventive continuă în prezent.PPA activează în România de aproape un an, în zona de nord-vest, însă din luna iunie a acestui an, atunci când s-au identificat primele focare în zona de sud-est a României, în Delta Dunării, evoluţia virusului a devenit agresivă, conform autorităţilor naţionale.

Pe lângă cele circa 1.800 de suine care vor fi sacrificate în complexul din Văcăreni, din cauza virusului PPA, în celelalte două ferme au fost ucişi 48.034 de porci, respectiv 20.289 de porci.

În județul Tulcea, sunt înregistrate patru exploataţii comerciale de suine.

Citește și:Peste 50 de milioane de tone de fructe şi legume sunt aruncate înainte să ajungă în magazine

4 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here