Ofertă mare de carne de porc în piață. Prețul, în cădere liberă

0
- Reclamă -

Prețul la carnea de porc este din nou în scădere, după ce își revenise în vară. Producătorii spun că de vină pentru această situație este oferta mare din piață – porci la o greutate de peste 100 kg – ceea ce face ca abatoarele să ofere tot mai puțin pentru kilogramul de carne în viu.

Acum, de exemplu, s-a ajuns la 4,9 lei/kg în viu, preț în care este inclus și transportul animalelor la abator, față de 5,3 lei/kg, săptămâna trecută. Paradoxal, deși carnea românească este mai ieftină decât cea din afară (preț de bursă), procesatorii locali preferă în continuare să aducă carne din import congelată. Cât despre prețul corect, aceasta ar trbui să fie undeva la 5,1-5,2 lei/kg, declară fermierul.

„Este ofertă mare în piață, mai ales că mulți crescători au ajuns să aibă porci la 120 kg și sunt nevoiți să îi vândă, pentru că nu au încotro. Cei de la abatoare sună săptămânal să vadă câți porci avem de livrat, văd care este oferta și în funcție de ea stabilesc și prețul”, ne-a declarat sub protecția anonimatului un crescător de porci din zona de sud a țării.

Citește și: Recolta de porumb în scădere ușoară. În rest, creștere pe linie

El spune că lucrează cu cel mai mare abator din zonă, care practic fixează prețul pe piața locală. Acesta cere oferte de la fermieri, iar cei care cer mai mult “rămân pe dinafară”, chiar dacă au contracte de livrare semnate cu abatorul.  Singura soluție este să notificăm abatorul să vină să ia porcii, spune cu amărăciune fermierul. În aceste condiții, este greu de prevăzut și ce se va întâmpla în următoarele săptămâni, mai ales că s-a intrat în postul Crăciunului. Cel mai greu va fi pentru fermele mici (circa 100 d unități, potrivit estimărilor din piață) care au efective de câteva mii de capete pe serie și care o duc din ce în ce mai greu.

Sursă foto: www.sciencemag.org

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.