Oros: numărul cererilor unice de plată aferente Campaniei 2020 a scăzut

1

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, anunţă că numărul cererilor unice de plată aferente Campaniei 2020 a scăzut cu 17.000 faţă de 2019, dar vizează o suprafaţă agricolă mai mare cu 170.000 de hectare.

„S-a încheiat campania de depunere a cererilor unice de plată aferente anului 2020. Deşi a fost derulată în condiţii atipice, pentru că am dorit să protejăm sănătatea salariaţilor APIA şi a beneficiarilor – iar echipa APIA a elaborat cu resurse proprii o procedură online, încât fermierii să nu fie nevoiţi să treacă nici pe la primării, nici pe la APIA, nici pe la bănci – au reuşit să înregistreze o suprafaţă agricolă cu 170.000 de hectare mai mult decât anul trecut, chiar dacă numărul de cereri este mai mic cu 17.000. Asta înseamnă că s-au comasat unele dintre exploataţii şi avem exploataţii mai puţine, dar o suprafaţă agricolă mult mai mare decât anul trecut”, a precizat Oros.

„Aici trebuie să ne planificăm bugetar, poate vedem şi la rectificarea bugetară, astfel încât să facem plăţile atunci când fermierii au nevoie de banii respectivi, încât să putem să le alocăm banii când înfiinţează culturile agricole de toamnă şi când au alte nevoi”, a spus Orban. „Anul acesta am eliberat acele adeverinţe APIA cu două luni mai devreme. Ce înseamnă? Înseamnă că, după negocierile pe care noi le-am avut cu băncile, ei se pot împrumuta pe baza acelor adeverinţe într-un cuantum de 85% din suma totală pe care noi o vom plăti în toamnă. Deci, am ajutat mult, pentru că din 16 mai toţi cei care au dorit au beneficiat”, a spus Oros.

Pe 2 iunie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţa că au fost depuse peste 746.000 de cereri unice de plată, pentru o suprafaţă de 7.277.670,64 hectare.

Citește și: Reprezentanții domeniului viticol se consultă cu premierul Orban

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here